10 начина да надвиете паника от коронавируса

Едва ли има човек, който да не се тревожи заради създалата се ситуация с коронавируса. Изпълнени сме с тревога, измъчва ни чувство на несигурност, а някои са обзети от паника. Психотерапевтът Милена Манова споделя основни насоки за справяне с тревожността и натрапчивите мисли.
 
В ситуацията, в която се намираме, изпитваме цялата гама от човешки емоции: страх, тъга, безпомощност, надежда, гняв, засилена тревожност, безразличие. В повечето случаи се премоделират през целия ден. Какво е важно да знаем, когато сме тревожни.

1. В ситуация на криза имаме скъсен времеви хоризонт. Затова действията ни трябва да се ограничат в кратки времеви интервали. „Какво ще направя днес, до тази вечер, до утре?“. Бъдещите планове да оставим за бъдещето. Планираме какво е възможно и изпълнимо. В малки стъпки.

2. Създаването на стереотип помага. Това е свързано със сигурността, от която се нуждаем. Всеки ден създавайте цел. Целта фокусира. Изпълнението й удовлетворява.

3. Нека помислим: „Какво е най-лошото, което може да се случи в тази ситуация“. Оставете мислите си да проиграят най-лошият сценарий. Сега да се върнем към реалността. Какво в настоящия момент наистина се случва, а не какво се случва на нивото на фантазията?

4. Стоп на мисълта – дисциплинирайте тревожните мисли. Не ги „преборвайте“. В психотерапията не се борим, а разбираме и приемаме тревожните мисли. Направете си интервали през определени часове, в които да дадете шанс на тревожните мисли да ви завладеят. Нека това са максимум 10 – 15 мин. Времето за тревога може да е от 10-10.15, след това от 12-12.15. После вие решете. Създайте на мислите аквариум, в който да поплуват на воля, но след това се върнете към живота си. Така ще знаят, че имат позволение да съществуват само в този времеви отрязък, а не през целия ден.

5. Ангажирайте се с нещо. Бъдете заети.

6. Непременно оставете специално време за приятни неща.

7. Всеки човек има изградени стратегии за справяне в кризисни ситуации. Част от тях са по-здрави, част от тях – деструктивни. Преяждането и алкохолът са такива. Запитайте се: какво ми помага най-често? Избройте поне 3 помощни предложения: разговор, филм, разходка, книга, сън, игра, спорт… Предложения, които реално помагат, за да се почувствате по-добре. Запишете ги, за да служат като антипаник план.

8. Създайте си формули, които ви помагат. Това са фрази, които окуражават: „Всичко е наред!“, „И това ще мине, „След всяка тъмна нощ идва светъл ден“.

9. Как ще гледате на тази ситуация след месец, след година? Как ще се чувствате, какво ще мислите, къде ще се намирате?

10. Помощ за самопомощ е основното мото на всеки психотерапевт. Вие създавате вашата реалност.

източник: actualno.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?