1939
Следвайте ни

10 любопитни факти за родителството от миналото, които ще ви смаят

viber icon

Да се грижиш за дете и да го възпиташ е едно от най-отговорните неща, които може да ни се случат. Има много препоръки, книги и експерти по темата, които са се развивали от преди няколко десетилетия до наши дни и съдържат наистина озадачаващи факти.

1. Учели бебетата да ходят на гърне скоро след раждането 

В началото на ХХ век родителите били насърчавани да започнат да учат децата си на тоалетна, когато били на няколко седмици.

Пелените за еднократна употреба оказват значително влияние върху забавянето на възрастта за приучване на бебе на гърне, тъй като преди това, когато се използвали платнени пелени, това обучение започвало, когато малките били на възраст между 12 и 18 месеца. Трябва да се отбележи, че са открити парчета и рисунки, които показват използването на гърнета още в древногръцки времена, пише jenite.bg.

2. Новородените бебета били къпани в свинска мас

В книга със съвети за майките, публикувана в средата на деветнадесети век, те препоръчват къпане на новороденото, за да се отстрани пастообразното вещество, което покрива кожата му, иначе известно като vernix caseosa. След като тялото било добре намазано и внимателно натъркано със свинска мас или масло, бебето се измивало с гъба, сапун и топла вода.

В днешно време препоръката е бебетата да се къпят 24 часа след раждането, за да се поддържа телесната им температура, така че майката да започне да кърми веднага след раждането на бебето и да има контакт кожа в кожа. В допълнение, това вещество, което покрива тялото на бебето, не трябва да се отстранява, тъй като служи като защитен слой.

3. Препоръките за лягане са се променили драстично

В гореспоменатата книга се препоръчвало децата да заспиват в 18 часа през зимата и 19 часа през лятото. Ако заспивали по-късно, авторът посочва, че малките ще остареят преди времето си и "семената на болестта" ще бъдат "засети". 

4. Арсенът несъзнателно е държан близо до бебета

Във Викторианската епоха на мода било изкуствено багрило с красив изумруденозелен нюанс, което е много привлекателно. Било разпространено в различни артикули, като тапети, рокли, изкуствени цветя и дори бебешки колички. Проблемът бил, че суровината за получаване на този нюанс била арсен, силно токсично вещество.

5. Кърменето не било гледано с добро око 

По време на Възраждането е било необичайно аристократичните жени да кърмят бебетата си, тъй като се е смятало за немодерно. Освен това те се тревожели да не съсипят фигурата си, да нямат социален живот и да не могат да носят дрехите на онова време. Следователно те обикновено наемали медицинска сестра, за да изпълнява тази задача.

  6. Мажели пръстите им с хинин

Хининът е токсично лекарство, понастоящем се използва само за лечение на малария и бабезиоза. Но изглежда, че през 1916 г. този факт все още е неизвестен, тъй като в една книга се предлага да се намажат върховете на пръстите на бебетата с това лекарство, за да се предотврати смученето или гризането на ноктите.

7. Избягвали да бъдат прекалено привързани към децата

Книга, публикувана от известния психолог, Джон Б. Уотсън, през 1928 г., има глава, озаглавена "Опасностите от прекомерната майчина любов". Там се препоръчва жените да не прегръщат децата си. По това време се смятало, че ако бебето получава прекалено много грижи, то ще се развали и характерът му няма да бъде изграден правилно. 

8. Те започвали да ядат твърда храна скоро след раждането

Препоръчвало се на майките да започнат да дават твърди храни на бебетата си на 6-седмична възраст и да комбинират адаптирано мляко с пакетирани бебешки храни.

В друга книга, публикувана в началото на 60-те години, един лекар посочва, че на 2-дневни бебета могат да се дават зърнени храни и също така препоръча да им се дават "напитки за възрастни", като чай или кафе, от 6 или 7 месеца нататък, така че да може да свикнат с обикновената храна.

9. Те не можели да бъдат левичари

В началото на ХХ век деца или бебета, които проявяват признаци на лявичарство, били принудени да използват дясната си ръка за дейности, като хранене и писане. Дори са били заплашвани с наказание, като например връзване на лявата ръка, когато се опитат да я използват.

10. Бебетата трябвало да спят по корем

Между 1970 и 1980 г. експертите препоръчвали бебетата да спят по корем, като посочват, че това е най-безопасната позиция за тях, но не са знаели, че този начин на сън може да се случи внезапна смърт при малките бебета. През 1994 г. стартира кампания, която буквално преобръща ситуацията и насърчава бебетата да спят по гръб, като по този начин намалява броя на случаите до по-малко от 50%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дядо Боро

Дядо Боро

07.10.2021 | 09:33

Първите 2 неща са почти вярни. На гърне ги слагахме след като навършат 3 месеца. Със съвсем малко свинска мас, но след къпане, ги разтривахме интензивно - нещо като масаж. Но само след утринното къпане. Всичко друго, ако някой го е правил, е от извратените западняци.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?