46
Следвайте ни

10 фрази, които никога не трябва да казваме на децата си

viber icon

Няма правилна рецепта как човек да бъде добър родител. Но има фрази, които е препоръчително да се въздържате да казвате на малчуганите. 

1. Не ме карай да… ти изхвърля играчките; да си тръгнем веднага от рождения ден; да не те взема с мен и т.н. Всеки родител рано или късно стига до заплахи. Лоша идея. Ако нямате намерение да я изпълните, по-добре не го казвайте. В противен случай хлапето ще спре да взима думите ви насериозно.

2. Защо трябва да повтарям по 100 пъти… Всеки родител владее тази реплика. В действителност обаче е абсолютно безсмислена, защото детето няма точна представа какво означава и на практика води до повече нерви у родителя.

3. Толкова си умeн. Повечето родители смятат, че трябва постоянно да хвалят децата си, за да повдигнат самочувствието им. Психолозите смятат, че това може да има обратен ефект. Ако детето постоянно чува колко е умно, може да реши, че няма смисъл да учи.

4. Ставаш смешен. Ако кажете подобно нещо на детето си, бъдете сигурни, че ще го обидите, да не говорим, че няма да разбере напълно смисъла на това изказване. Възрастните са тези, които би трябвало да владеят чувствата си и да ги контролират. Колкото и да сте ядосани, не избухвайте с реплики като „Ужасен си. Ставаш смешен“ и др.

5. Голяма работа Ако постоянно омаловажавате проблемите на детето, един ден това ще се обърне срещу вас. Когато детето плаче за изгубена играчка или за нещо друго, което не ви се струва важно, имайте предвид, че за него вероятно е. Поговорете и се опитайте да го успокоите и да му обясните защо има по-важни неща.

6. Побързай, че закъсняваме! Децата нямат реална представа за времето. Изобщо трудно разбира концепцията за „време“. За тях това е относително понятие, което не значи нищо. Така че, вместо да викате, че закъснявате, по-добре дайте точни инструкции на детето какво да прави.

7. Винаги съм мразел математиката! Не е особено мотивиращо, ако повтаряте на детето си, че винаги сте мразели в училище определен предмет. По този начин със сигурност го лишавате от шанса да го заобича.

8. Знам, че не си искал да го нараниш! Само че най-вероятно е искал. Ако детето ви се е спречкало с друго дете и го е ударило, поговорете за това, но не му казвайте, че не е искало да го нарани. Децата са способни на силни чувства, изпитват гняв, могат да станат агресивни и груби.

9. Добре ли мина в училище? Не давайте отговора във въпроса. По този начин сякаш внушавате на детето, че всичко трябва да е страхотно и да минава добре, а когато това не се случи, детето се чувства виновно и започва да крие неща от вас.

10. Какво ти става? Ако го кажете с бодър тон и на шега - добре, но ако е изречено в пристъп на гняв, детето започва да си мисли, че наистина нещо му става и не се държи както се очаква от него.

Източник: obekti.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?