"Кючук Париж" догонва "Централен" по брой жители

Двата района се разминават с 86 души

Район „Южен”, популярен още като "Кючук Париж”, догонва по броя на жители „Централен”, считан за най-голям  от шестте района на Пловдив. Стремителното скъсяване на дистанцията потвърждават и двамата кметове Георги Стаменов на „Централен” и Борислав Инчев на „Южен”.



Всеки ден си мерим населението, шегуват се районните кметове. И двамата са категорични в твърдението, че именно техният район е най-добър за живеене.



Според данните на ГРАО от вчера в „Централен” по постоянен адрес са регистрирани 81 879 души. В „Южен” населението е само с 86 души по-малко. "Кючук Париж" диша във врата на „Централен” и по броя на жители с настоящ адрес, но този показател е много променлив, обясниха кметовете. Те разказват, че има дни, в които „Южен” дори изпреварва „Централен”, но картината е мобилна и често се променя. В един момент преднината на жителите, регистрирани по настоящ адрес в "Кючук Париж", е била с 16 души. Разликата обаче се стопи.



„За мен район „Централен” си остава най-доброто място за живеене”, подчерта Георги Стаменов, който е роден, израснал и сега живее до училище „Петър Берон” в центъра на Пловдив. Според Стаменов в „Южен” има повече свободни територии, които се застрояват с жилищни комплекси. В „Централен” празните площи са ограничени и предимно се строи на мястото на старите съборени  сгради.



Три са атрактивните квартала в „Южен”, където строителството се разраства, а населението се увеличава - Коматево, Беломорски и Остромила, посочи Борислав Инчев, който живее в Кючука. Според устройствените планове там се разрешава застрояване до 10 метра височина, няма калкан, изграждат се едно и двуфамилни къщи, затова кварталите са изключително привлекателни. Борислав Инчев подчерта, че и община Пловдив допринася за развитието на тези квартали. В Беломорски и Остромила са ремонтирани главните улици, реконструкция е направена на Коматевско шосе, отделно за Коматево тази година в бюджета са планирани 1 млн. лева за ремонт на улици. Пак в Коматево разширихме детската градина, а сега строим още една детска и една кучешка площадки, напомни районният кмет.



Цяло село, и то не от загиващите, представляват двата Оазиса - 4 и 6, построени наскоро върху поляната на ул. „Димитър Талев”. С постоянен адрес в двата гиганта са регистрирани 627 души, но се твърди, че живеещите са много повече.



Плътно е застроен жилищният комплекс „Южен”, където срещу старите панелки през последните години изникнаха нови кооперации. Някои са толкова близко една до друга, че съседите могат да се черпят, без да излизат от апартаментите си. Масово жилищно строителство се задава на бул. „Александър Стамболийски”, където са само частни имоти. Част от парцелите вече са подготвени за изкопни работи.



При нас и въздухът е по-чист, защото планината е по-близко, коментират жители на „Южен”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?