Подай сигнал

Къщите на Златю и Борис Христов губят битката с времето

Вместо да бъдат превърнати в музеи и да привличат туристи, сградите са оставени от Общината и частните собственици на произвола на съдбата

Пловдив

от Георги Василев, Адриана Георгиева 577 прегледа 0

Много от къщите, в които са живели знакови личности от историята и културата на Пловдив, се рушат. Вместо да набират популярност сред туристите през ключовата 2019 г., голяма част от сградите са забравени и губят битката с времето.

Малцина знаят, че в центъра на града се намира домът на словенеца с пловдивско сърце проф. Антон Безеншек. Мъжът, който основава българската стенография и певческото дружество под тепетата, е живял под наем на улица „Велико Търново“ 67 от 1884 г. до 1905 г. За това днес свидетелства само малък барелеф, който се намира на фасадата на къщата, която била собственост на Димитър Молле. Мястото не присъства в нито един културен справочник, липсва и интерес към дома, който в момента е частен. Фасадата на сградата се руши, на много места мазилката е опадала, а през нея се подават тухлите, опасани с жици.

Подобна е и съдбата на родната къща на големия ни оперен певец Борис Христов, която също се намира на улица „Велико Търново“, на около 300 метра от дома на Безеншек. И тук мазилката се рони на големи парчета в двора, а по цялата фасада са плъзнали кабели. „Семейство Христови са били тук под наем, мисля, че са имали няколко стаи в сутерена, но скоро след раждането на Борис заминават за София. Тук няма техни живи наследници. Няма и интерес от страна на туристите“, разказа пред „Марица“ мъж, който в момента обитава старата сграда. Той добави, че допреди 10 години кметът на района е водил пенсионери на годишнините, за да се поклонят пред големия изпълнител. Днес обаче никой не идва пред барелефа на световноизвестния бас.

Не се радва на голям интерес и една от емблематичните стари сгради в Пловдив - къщата на Христо Г. Данов. Въпреки че музеят посреща пловдивчани с нова експозиция, служителката Весела Маринова не е забелязала вълна от туристи в знаковата за града 2019-а. Домът на основателя на модерното книгоиздаване в нашата родина претърпя дълъг ремонт и към момента е в отлично състояние.

В разруха тъне и домът на майстора на четката Златю Бояджиев, която се намира на едноименната улица в квартал „Кършияка“. Едва ли случаен минувач би предположил, че там е прекарал последните си години великият художник. Триетажната тухлена постройка, която се намира на номер 28, едва се вижда от тротоара, потънала в храсталаци. Табелка от рода "Тук е живял и творил..." няма. Първото, което се набива на очи, са два препълнени контейнера с боклуци, поставени точно пред оградата на призрачния днес дом. Около желязната порта е намотана верига с катинар. Къщата е необитаема от средата на 90-те години, когато се е разцепила при строеж на залепената за нея модерна кооперация. Въпреки направените укрепителни дейности никой от наследниците на художника не живее там.

Коментари