Къщи от цветя разцъфват в Стария град

Изложби на Борис Димовски и Коста Форев бележат юбилея на общинския институт

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на „Старинен Пловдив”. Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов. „Точно затова програмата ни ще бъде свързана с разказвача на Родопите, а също така и с имена, чийто живот е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски”, съобщи директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Йордан Илиев.


За първи път у нас ще бъде направена инсталация, която показва къща от Стария град изградена от цветя. За целта ще бъде приготвена метална рамка с формата на Балабановата къща. След това тя ще бъде запълнена с цветя. Инициативата се казва „Донеси цвят в Стария град”.

Празниците започват ​на 1 април в 17.30 ч. на Лапидариума. След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще видим картините му, които изобразяват сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата „Сватбата на вуйчо ми”.
Същата вечер ще бъде открита и друга весела изложба - „Дунавски карикатури”. „Така празниците ни ще започнат с една приятна весела част. В следващите дни Старият град ще посрещне и актрисата Стоянка Мутафова, която ще представи книгата си „Добър вечер, столетие мое!”, подчерта шефът на „Старинен Пловдив”. Честванията на половинвековния юбилей ще опитат да събудят интереса и на учениците. За целта ще бъде организиран конкурс за ученическо есе на тема „Стария град”. 

Начо направи бижу от куп развалини


Начо Културата е в основата на “Старинен Пловдив”. В периода 1969-86 г, когато е негов директор, са възстановени най-значимите паметници на културата от национално и местно значение. Създаден е музеите на Златю Бояджиев и Христо Г. Данов. По негова инициатива от 1970 г. започват ежегодните Национални есенни изложби в Стария град. Събира най-добрите майстори, които възстановят култовите къщи. Реставрирани са автентичните интериори на Балабановата къща, “Недкович”, “Хиндлиян”, “Бирдас” и др. Когато Начо идва за първи път в Стария град през 1958 година, го намира потънал в развалини. Всичко го избягват, а в него живеят само няколко арменски фамилии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?