Къща се срути край Доспат, обитателите отказват да напуснат

Къща се срути наполовина от дъждовете в доспатското село Црънча, но обитателите й - майка и син, отказват да я напуснат. По време на порой в понеделник сградата се срутва изведнъж, докато минава жена по улицата. Тя е крайно уплашена, казва кметът Юли Делибашев.

В къщата живеят Фиданка и синът й Красимир Долапчиеви.

"От срутването от едната страна на къщата вече се вижда всичко вътре в стаите, няма я цяла стена на сградата. Дървета подпират част от единия ъгъл на къщата, от другата страна пукнатините в стената са разширяват постоянно в големи дупки и е много нестабилна. Покривът се е огънал, затворихме улицата, защото може да убие човек", казва Делибашев.

Каменната къща продължава постоянно да се руши, и заради опасността да не убие минаващ наблизо човек, е затворена с ленти цялата главна улица в центъра на селото.

"Къщата започна да се руши отдавна, но малко по малко. След дъждовете в последните дни рухна едната стена и всички се притесняват, че ще рухне и останалото. В селото негодуват, тъй като не могат да минават изобщо, а къщата е в центъра на селото. Не могат да си прекарат и дървата, страхуват се за живота си и целия живот в селото спря заради рушенето й. В същото време обитателите й отказват категорично да я напуснат. Предложи им се фургон, има къде да отидат, но отказват. Казват, че общината трябва да им построи къща. Сградата е много опасна, но дори да напуснат нищо не можем да направим, няма решение, защото е частна собственост, няма как да я разрушим", казва кметът на селото Юли Делибашев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
@

@

16.07.2019 | 20:40

Умни хора, макар и пострадали. Навярно са яли подобни попари и преди. Ако приемат фургона - остават си завинаги бездомни. А така - битка до край, докато общината не се съгласи да им купи разрушената къща и да им построи нова. Или да им възстанови старата, каквото те решат. Ей такива българи са гордост за нацията. Умни и куражлии, способни да поемат рискове.

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?