Къща "Клианти" заблестя след успешна конверсия

Къща "Клианти" в Стария Пловдив възкръсна за нов живот, след като община Пловдив инвестира 1 300 000 лева в нея. Нейната реставрация отне повече от 10 години, припомнят запознати. На финала обаче резултатът е впечатляващ - по проекта с много отдаденост работи екипът на Джовани Димитров, с арх. Румяна Пройкова и реставраторката Елена Кривошиева.

 


Така през 2017 г. къща "Клианти" отвори врати със заслужената претенция да стане перлата на Стария Пловдив, след като десетина години бе истинска руина. Тя е най-старата къща в Старинен Пловдив. Строена е в средата на 18. век и е представител на несиметричната къща. Претърпяла е няколко преустройства през XIX век, най-значимото е от 1817 г. Днес са запазени около 2/3 от първоначалния <210> вид, като през годините тя е сменяла няколко собственици. От 1949 г. тя е със статут на „Народна старина”, а от 1995 г. е паметник на културата от национално значение.

 


С възстановените стенописи и тавани днес къща „Клианти“ е една от най-красивите възрожденски сгради в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хахаха

хахаха

30.05.2019 | 23:08

за 1 300 000 лева щях да построя 5 пъти по-голяма и красива къща по оригиналната технология от средата на 18 век. Който не вярва нека сам да проучи цените на материалите и труда. Обзалагам се, че е имало яки софри.

Отговори
1 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?