Къмпингите - последното убежище сред Бетономорието

50 са функциониращите в България, но едва половината отговарят на всички европейски изисквания

В началото на летния сезон за пръв път се появи нов термин, който бързо се превърна в нарицателно за популярните български летни дестинации - "Бетономорие". На фона на един от най-слабите сезони в големите курорти и хотели от години насам къмпинг туризмът се оказва единствената алтернатива за тези, които търсят спокойствие и природа, а не бетонови мастодонти и 24-часова шумотевица. 

 


Нуждата от пълноценна почивка  сред природата кара все повече хора от всички възрасти да се преориентират в планирането на летните почивки. България обаче изостава значително от световните тенденции и едва през 2016 г. в Закона за туризма за пръв път беше въведен терминът "къмпинг туризъм". Но това не означава, че преди години движението на къмпингарите не е съществувало и любителите на този вид почивка са били единици. Българска Асоциация за къмпинг и караванинг обединява хората, търсещи почивката сред природата още от 2009-а. Само две години по-късно сдружението официално е регистрирано, а през 2012-а официално става част от Международната федерация за къмпинг и караванинг (F.I.C.C.).

 


Целта на асоциацията в България е да обедини всички къмпингари и любители на караванния туризъм, а и да запали все повече хора по идеята за почивка сред природата. Освен това организацията активно работи в посока популяризирането на страната ни като забележима и желана дестинация за къмпиране на хора от цял свят - с чиста природа, с къмпинги и кемпер-стопове, отговарящи на всички европейски стандарти.

 


Официална статистика за броят на къмпингуващите у нас липсва, но общността на любителите на този вид отдих нараства. Според ветераните все повече млади хора между 18 и 35 години избират да прекарат почивката си далеч от популярните курорти и лъскави клубове за сметка на спокойствието и приятелската атмосфера при къмпингарите. Всички те са едно голямо семейство, обединено в любовта си към природата.

 


Къмпингуването в страната има своите традиции, датиращи от близо 40 години. Още тогава не липсват ентусиасти и местата, отредени за подобен вид туризъм, са пълни целогодишно. Някои от най-известните и стари къмпинги в страната са "Делфин" до Ахтопол, "Европа" в близост до Поморие, както и "Луна", разположен между град Бяла и Обзор.

 

Сега в страната има близо 50 функциониращи къмпинга, но едва половината от тях отговарят на всички европейски изисквания. Огромният интерес към тях е предпоставка за развитието на този отрасъл на туризма заради разнообразната природа и комбинацията на море и планина. По традиция любителите на кемперите и палатките запазват места още в началото на годината, затова и голяма част от къмпингите практически работят на максимална заетост. 

 


За всички, които искат да пробват усещането от най-щадящия природата туризъм, но нямат възможност да инвестират средства в техника и оборудване, могат да се възползват от нова услуга: доста собственици на кемпери и каравани отдават своите собствени места и подвижни домове под наем. Както казват самите къмпингари: "Веднъж като се събудиш до морето или планината и се докоснеш до истинската природа, никога повече няма да се върнеш към хотелите и затворените комплекси!".

 

 

На море или планина: 8 райски кътчета

 

Къмпингуването не е просто хоби или алтернативен начин да прекараме отпуската, а начин на живот. Според всички, докоснали се до магията на този вид туризъм, с нищо не може да се сравни усещането да си на морския бряг или в планината. С приятели около огъня, а на скарата да цвърчи апетитно месце или хрупкав зеленчук. Представяме ви  8 от най-красивите къмпинги на море море  и планина.

 


 "Каваци"

 


Къмпинг "Каваци" се намира на 3 км южно от Созопол и е един от най-популярните в страната заради уникалното съчетание между море и гора. Заливът, в който е разположен къмпингът, е смятан за един от най-красивите плажове в страната. Но точно затова "Каваци" е и едно от местата, към които има най-голям интерес. Къмпингът разполага с хотел, дървени бунгала, добре поддържани сепарета за каравани и палатки.

 


"Градина"

 


Плажът носи името на едноименния къмпинг, разположен на него. Плажната ивица е просторна, дълга и красива, а водата е плитка и спокойна, което превръща "Градина" в перфектното място за любителите на водните спортове и гмуркането. Къмпингът е и една от най-популярните дестинации в последните няколко години сред младежите заради многото партита, организирани там. На плажа има зона с платени чадъри и свободна зона. 

 


Глемпинг зона "ГОРА"

 


Първият по рода си глемпинг в България е на броени крачки от морския бряг, сгушен под прохладната сянка в иглолистната гора в близост до "Градина". Десет палатки очакват посетителите, които предпочитат да летуват сред природата. Можете да резервирате палатка с голяма двойна спалня или с две отделни единични легла. "ГОРА" е подходящо място за всички, които търсят спокойствие и тишина. На пешеходно разстояние се намират няколко бара и заведения. 

 


"Арапя"

 


Къмпинг "Арапя" се намира между курортите Лозенец и Царево. Дотам на всеки час пътува открито автобусче от Царево. Основан в средата на 60-те години на м.в., къмпингът привлича много туристи. "Арапя" е предпочитано място заради боровите гори, а и заради наличието на водолазен център. В непосредствена близост до големия плаж се намира и малък живописен миден залив.

 


Екокъмпинг "Батак"

 


Екокъмпинг "Батак" е един от най-новите къмпинги в България. Намира се на брега на живописния язовир "Батак" в местността Цигов чарк, откъдето се разкриват красиви панорамни гледки. Има условия за  aктивен туризъм и спорт.

 


"Сребърна"

 


Къмпинг ''Сребърна'' се намира на 15 км от Силистра, близо до село Сребърна и едноименния национален резерват. Разполага с площ за 100 палатки и каравани, течаща вода и санитарни възли, а на територията му са изградени детска площадка, място за барбекю и волейболно игрище.

 


"Горски кът"

 


Къмпинг Вилно селище "Горски кът" се намира на 1.5 км от курортното планинско село Говедарци. Разположен е в предпарковата зона на Национален парк "Рила", в подножието на връх Мальовица. Къмпингът предлага целогодишно на своите клиенти прекрасни условия за зимен и летен туризъм, придружен с тишина, спокойствие, уют, уединение и величествен изглед.

 


"Къпиновски манастир"

 


Къмпинг "Къпиновски манастир" е сгушен в полите на предбалканския масив на Стара планина. Той е измежду два забележителни културно-исторически паметници - Къпиновския манастир "Св. Николай Чудотворец" и Плаковския манастир "Св. пророк Илия".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Попова

Попова

10.07.2019 | 21:34

Къмпинг Арапя? Чия собственост, кой го стопанисва, кой събора и какви такси?

Отговори
0 0
Елена

Елена

10.07.2019 | 12:05

На къмпинг "Арапя" съм летувала преди 45 години. Беше чисто, големи дървета, прекрасно място за релакс. Преди 4 години говидях - прахоляк, мръсотия, гнусотия. Как да отидеш там?

Отговори
1 0
Хитроумния

Хитроумния

06.07.2019 | 19:32

Къмпинга бил много популярен сред младежите заради многото партита. Смятайте 24 часа шум, особено през нощта и много алкохол и сигурно и дрога.Как да отида на такова място и да си почина, само това не ми стана ясно

Отговори
6 7

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?