Къде и как Европа гласува на евроизборите

Кампанията за изборите за над 750 депутати от 28 страни в Европейския парламент навлезе във финалната си фаза. Гласуването вече е в ход там, където е позволено попълнени бюлетини да се изпращат по пощата - било до избирателната комисия в страната, било до посолството ѝ в друга държава.


Общо 427 милиона европейци имат право да участват в изборите. Ето ключовите моменти в предстоящите 7 дни:

23 май, четвъртък

 

Гласуват избирателите на Холандия и Великобритания, където по закон вотът се провежда в четвъртък. Британците се включиха в последния момент, защото правителството им не успя да изведе страната от ЕС до 29 март, както бяха първоначалните планове за Брекзит. 

Няма да има дори екзитпол данни от британските резултати, където продължава с голяма преднина да расте популярността на Брекзит партията на Найджъл Фараж (социолози ѝ дават в момента една трета от гласовете, управляващите консерватори вероятно ще са четвърти). Холандската телевизия обаче ще публикува в 21 часа (22 часа българско време) прогнозни резултати от анкетите с избиратели, след като те са упражнили правото си на глас.

Първите официални резултати няма да се обявяват до късно в неделя. Прогнозите за изхода ще се появят в 21 часа българско време, а първите официални данни на Европейския парламент - в полунощ.


24 май, петък

Гласуват Ирландия и Чехия.


25 май, събота

Чехите гласуват втори ден. Включват се Словакия, Латвия и Малта.


26 май, неделя

Гласуват всички останали 21 страни, включително България.


В 19 часа българско време излизат екзитпол и първи резултати от Германия, държавата с най-много евродепутати.


В 21 часа българско време ще бъдат публикувани екзитпол и първи данни от преброяването на бюлетините във Франция, втората по брой на евродепутатите.


В полунощ българско време с края на гласуването в Италия започва публикуването на подробни данни от Европейския парламент за прогнозното разпределение на местата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?