Къде е Пловдив на новата административна карта

Градът е естествен „генератор” за развитието на Южния район за планиране

Картата на районите в България ще бъде преначертана, потвърждават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сегашните шест района на планиране ще бъдат променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии. Новото делене на районите за планиране на България е от изключително важно значение за развитието на регионите след 2020 г. В зависимост от него ще се определи както възможността за достъп до еврофондовете в следващия програмен период - 2021-2027 г. - така и по-ефективното функциониране на администрацията.

Къде попада Пловдив след промените?  

Промяната в границите на районите за планиране не променя статута на Пловдив в системата от „градове - центрове на растежа” в България - това твърди арх. Белин Моллов, експерт с над 45 годишен  опит в областта на устройственото планиране и градското развитие. „Градът продължава да бъде естествен „генератор” за развитието на Южния район за планиране. Това е град с национално и транснационално значение според европейската класификация на урбанистичните центрове в Европа (FUA). Той е първият от големите български градове - връзка от Турция и Близкия изток по трансевропейския коридор №4 към Европейския съюз. Икономиката му се базира на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

Животът в този град не е прекъсвал в продължение на осем хилядолетия, което прави неговата история изключително богата и интересна и обуславя богатото му културно наследство”, изтъкна арх. Моллов. Към плюсовете на града, според експерта, е фактът, че Пловдив има международно летище, интермодален терминал,

В близост минава автомагистрала „Тракия“,  има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа. В близост до града е изградена икономическа зона „Тракия”, една от най-големите в Източна Европа. Южният район обхваща голяма част от Тракийската низина, включва обширни територии от Осоговско-Родопската зона - Рила, Пирин и Родопите, известни като „Зеленото сърце на Европа”. Тези планини заедно с долините на Струма и Места предоставят възможности за развитието на целогодишен културен, религиозен, винен и кулинарен туризъм. Те приютяват най-прочутите балнеоложки центрове и зимни курорти на България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?