Курбан Байрам е, раздават 1000 пакета с месо за бедни

Зидат стена на мястото на падналите панели от оградата на турските гробища

Около 1000 бедни семейства ще получат днес пакети с месо по повод на празника Курбан Байрам. По традиция Районното мюфтийство осигурява жертвените животни и се е договорило с кланици и месокомбинати, където месото да бъде подготвено, след като се извършат преди това нужните ритуали от имамите по места. Доброволци ще помагат пакетите, всеки по 4-5 килограма, да стигнат до хората в затруднено положение в етномахалите в Пловдив и по селата. Курбан Байрам се празнува 4 дни, като коленето на животните е позволено до икиндия на третия ден, след това може да продължи само раздаването.

Празничната молитва днес започва около 6,30 часа призори. На излизане ще се поздравим, но на Курбан Байрам обикновено хората не се заседяват като на Рамазан Байрам, защото всеки бърза да извърши ритуалите с жертвените животни у дома, каза председателят на Мюсюлманското настоятелство Ахмед Пехливан. Обикновено на празника в Джумая джамия се стичат около 1200 вярващи, другите молитви иначе събират по двайсетина, а петъчната - по около 500 човека. Заради струпването на много хора на големите празници мнозина предпочитат да кланят намаз в близки села като Долни Воден, Куклен, Браниполе.

На територията на Районното мюфтийство вече са минали и традиционните молитви за дъжд, на които мюсюлманите отправят молитви за берекет.

В следващите дни предстои да се възстанови падналата стена на турските гробища, каза още Ахмед Пехливан. Както „Марица” писа, няколко панела се срутиха от вътрешната стена на загражденията. Бутнати са неволно от машините на сметопочистващата фирма при загребването на струпаните боклуци, затова тя сега ще осигури строителните материали за възстановяването, а ние - работна ръка, обясни Ахмед Пехливан. Вече са набавени тухли и арматурно желязо за градежа, тъй като бетонните панели не могат да се ползват отново. Възстановяването на оградата ще остане еднократен акт в историческото гробище, макар че има проект и финансиране за облагородяването му, осигурени от Мюсюлманското настоятелство. Съгласуването му с общината е спряно, тъй като Главно мюфтийство води съдебен спор за собствеността - претендира, че общинският терен е вакъфски имот. Вярвам, че ще се намери решение - Пловдив е толерантен град и заедно с институциите ще търсим изход от ситуацията, каза Пехливан.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?