Купуваме най-евтиното брашно, а баничките поскъпват

Една трета от доходите ни отиват за хладилника

Най-евтиното брашно се продава в Пловдив. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/ през последната седмица килограм бяло се е предлагало за 0,68 лева на едро. За сравнение ​- в София и Благоевград основната суровина за насъщния се е търгувала двойно по-скъпо. Въпреки това, наблюдателни пловдивчани отбелязаха, че някои закусвални вдигнаха цените на банички и кифли с между 10 и 30 стотинки през последния месец.

Няма икономическа логика в това, обясниха производители. Нищо не е поскъпнало в момента, дори се очаква брашното да падне още, тъй като излиза новата реколта, която е добра. Единственият вариант цените да са вдигнати - обосновано е, ако производителите им са минали към по-качествени продукти и са заменили имитиращите с истински.

Така например цената на кило имитиращо сирене на едро може да се купи и за 2.20-2,50 лева, а на истинското - 5.50 лева, поясниха те. Не е за подценяване и глобалният проблем - липсата на кадри за този бранш. Според запознати, добрите пекари могат да си докарат заплата и от 2 бона. 

 


Средните цени на хляба и тестените изделия в България всъщност са вторите най-ниски в ЕС с 62% от средното равнище. По-малко плащат само в Румъния. 

 


 Яйцата са ни скъпи


Въпреки че е фермерски район, в Пловдивско купуваме едни от най-скъпите яйца. Тук бройката струва между 25 и 30 стотинки, докато дори в София минималната регистрирана цена е 15 стотинки, става ясно от справката на ДКСБТ. В топа на неизгодната класация влизаме и с етикетите на кашкавал "Витоша". Докато в друг голям областен град, с който често се мерим - Бургас, килограмът на едро тръгва от 8,20 лева, тук е твърдо 11.50 лева.  

 

Да се премерим с европейците


Цените на някои основни хранителни продукти в България вече се доближават до средното за Европа равнище. В същото време алкохолът и цигарите остават най-евтини в целия ЕС. Цените на млякото, сиренето и яйцата у нас гонят 98% от средното за съюза, което поставя България на десето място сред страните членки. За съжаление, не може да се каже същото за доходите ни. С развитието на икономиката, освен заплатите, и цените у нас ще продължават да растат, за да достигнат до средното ниво на тези от ЕС, сочи анализът. на Евростат.

 


В същото време у нас цените на цигарите и алкохола, заради ниския акциз, са сред най-ниските в съюза. В България за тютюневи изделия се плащат 49% от средното за ЕС, а при алкохола тази цифра е 74%. На другия полюс е Великобритания, където цената на тези продукти е два пъти по-висока от средното за съюза.

 

Заплатата отива в хладилника


Въпреки че статистиката показва, че у нас храните са сравнително евтини, други изследвания на Евростат сочат, че най-голямото перо от разходите на българите е именно за храна. Една трета от доходите си заделяме за храна, следват разходите за жилище (17.8%), данъци и социални осигуровки (12.7%), транспорт и съобщения (11.1%).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
4000

4000

24.06.2019 | 08:49

И хляба поскъпва . Вече 400 грамов хляб се продава по 1.80-2 лв.

Отговори
5 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?