Купол от чам за 35 бона ще краси площад "Централен"

Доставчикът по обществената поръчка не разполага с арт чудото, ще го наемат от комшии в Белащица

Купол от чам ще краси площад "Централен" в Европейската столица на културата, ако строителите издадат обекта навреме. Арт чудото ще бъде доставено по поредната обществена поръчка, обявена от фондация "Пловдив 2019". Тя е на стойност 266 000 лева, разделена в няколко позиции.  

Атракцията на площада ще представлява стратодезичен купол - архитектурно съоръжение с осова симетрия, което напомня огромен чадър. Носещата му конструкция е изградена от извити дървени греди. Куполът ще бъде доставен от „Еко Етика” от Белащица. За проекта дружеството ще получи 34 400 лева без ДДС от бюджета на "Пловдив 2019".

От пловдивското село казаха, че куполът не е техен - произведен е от друга фирма в Белащица, а те ще го вземат под наем, за да украсят центъра на Пловдив.

„Изпълнителите трябва да реализират проекта от септември, когато завърши ремонтът на площада”, обясни Гина Кафеджиян от общинската фондация. Когато в купола няма събития, ще може да се използва за информационен център, твърдят от "Еко Етика".

С новата обществена поръчка ще бъдат преобразени 7 знакови места в Пловдив. Според експертите във фондацията всички кандидати са представили „уникални произведения” и притежават авторските права над тях.

Освен "Еко Етика" поканените за участие са пловдивската СенсЛаб” ЕООД, самоковското сдружение „Неформално” и столичните „ЕтерНет”, „Каст Студио” ЕООД, Фондация „Прочети София” и „Фокс Вокс” ООД. 

Идеите за някои от арт инсталациите са доста странни. "На естакадата на стълбището източно от Джумаята ще бъде осъществено временно пречупване на съществуващата среда. Там пешеходците - и стари, и млади, ще могат да се спират и да се заиграват”, обясняват от "Пловдив 2019".

Инсталацията „Триъгълносиньо” пък ще бъде поставена на острова пред Дома на културата „Борис Христов”. Тя ще свързва символично тротоара със сградата. За „Триъгълносиньо” софийското „Каст Студио” ООД ще вземе 29 100 лева. 

„Инсталациите ще останат на място с месеци в зависимост от трайността на използваните материали. При всяка от тях ще видим нещо необичайно и освен това ще си променим погледа към мястото”, обясни г-жа Кафеджиян.

С най-кратък живот ще е интерактивната мапинг инсталация Създаваме#Заедно. Тя ще е на фасадата на дом „Борис Христов”. Мапингът ще бъде повтарян многократно. Неин автор е пловдивската „СенсЛаб”, която взима за проекта си 34 200 лева.

Това е седмата обществена поръчка на фондация "Пловдив 2019" от началото на годината. /Марица.бг


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
ЕКСПЕРТ

ЕКСПЕРТ

06.06.2019 | 13:40

ОЩЕ НЕ Е КЪСНО ЗА ТОВА. ИНАЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ КАТО ГОСПОДИН /КМЕТ/ ЗА ЕДИН ДЕН.

Отговори
2 0
експерт

експерт

06.06.2019 | 13:37

С ПАРИТЕ НА ФОНДАЦИЯТА ,ТОТЕВ КАТО ШЕФ ТРЯБВАШЕ ДА КУПИ ПОЩАТА И ДА НАПРАВИ НАИ ГОЛЯМИЯ МУЗЕЙ НА ТРАКИИСКОТО ,РИМСКОТО И ВИЗАНТИИСКО НАСЛЕДСТВО.ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ.

Отговори
3 0
SСандо  €-та  ктилия

SСандо €-та ктилия

06.06.2019 | 12:11

Няма ли кой?

Отговори
0 0
Тотев

Тотев

06.06.2019 | 11:50

Тотев... Марко Тотев...

Отговори
4 0
МПП

МПП

06.06.2019 | 10:58

Мили Пловдивски Простотии ! Мамин Ваню отдавна знае, че няма да има следващ мандат и сега гледа да навакса. Да не мислите, че е лесно с Империал, Каменица и Лаута? Мъка е.

Отговори
4 0
читател

читател

06.06.2019 | 08:41

Питам, къде е влакчето, за което се дадоха над 100 000 лева. То уж щеше да вози туристи по хълма "Бунарджика". Къде е пловдивската прокуратура???

Отговори
7 0
Стоянов

Стоянов

06.06.2019 | 07:16

Поредната простотия за много пари! Тия тотевци хилядите вече за нищо ги нямат!

Отговори
8 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?