49
Следвайте ни

Звездата на видеоарта Вивиан Островски показви филм в Пловдив

viber icon

Четириминутният филм Unsound на американката Вивиан Островски ще е част от програмата на фестивала Фасада, който започва утре в 20 часа на площада до Лапидариума в стария град. Островски е едно от най-големите имена на съвремения видеоарт.

Филмът Unsound има куп международни награди, правен е през 2019 и ще бъде показан за първи път пред пловдивска публика в събота.

Вивиан Островски е показвала своите филми в Центъра „Жорж Помпиду”, Музея за съвременно изкуство в Париж, Лувъра, Музея Хиршхорн във Вашингтон и Кунстхале в Базел.

Фестивалът Фасада ще продължи три дни, като последният ще е за студентски творби.

Тази година за участие са били изпратени 178 филма, като са одобрени само 34 от тях. Те са на видеотворци от 18 държави като германия, САЩ, Испания, Италия, Великобритания, Канада, Аржентина, Колумбия, Бразилия и Австралия.

„За първи път решихме да намалим участниците, за да има място да покажем и студентски творби. В АМТИИ вече има и такава специалност”, припомни Емил Миразчиев от сдружение „Изкуството днес”. Студентските филми ще бъдат показани на 26 септември.

Прожекциите ще са на стената на една от къщите, които да долепени за Лапидариума. Пловдивчани ще гледат филми на различни теми и жанрове в областта на видео изкуството.

Всички те са с времетраене до 10 мин. На 25-ти ще бъде обявен носителя на наградата на фестивала, който ще получи  1000 евро. 

Фестивалът е с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт, България и Национален фонд „Култура“.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?