Следвайте ни

Зуека "разпука" стар талант, много му отива СНИМКИ

viber icon

Тече последната седмица от изложбата на Васил Василев-Зуека в онлайн галерията "Купиизкуство.бг" (buyart.bg).

Когато ентусиастите, създали този сайт, за да подкрепят българските творци, започват да работят в разгара на COVID пандемията през 2020 г., един от първите, който ги подкрепи и се изказа ласкаво за идеята, беше известният актьор и тв водещ. Той сподели, че е възмутително толкова талантливи майстори на четката да не могат да реализират творбите си и да мизерстват. Девизът на галерията е "Купи изкуство. Подкрепи художник!"

„Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, отдаваме уважение към труда им и инвестираме в нашата икономика, защото парите остават тук, в България", призова тогава Васил Василев-Зуека.

Последва виртуалната оптимистична изложба на над 100 представени в галерията автори и многобройни откупки.

Зуека стана и един от първите им клиенти, когато самостоятелната му изложба в Пловдив се забави заради пандемията. Чрез този сайт се продадоха и едни от първите му картини, пише „24 часа“.

 Негов "пантент" са Донкихотовците. Народът буквално се избива за тях. Димитър Рачков купил първия триптих на Сервантес на изложба в Пловдив, която се провела в началото на лятото. Видял го и отсякъл: "Мой е". 

"Имам много Донкихотовци. Станаха ми като емблема, защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот", признава Зуека.

Усетил, че в него "разпуква" талантът на художник още по време на тийнейджърските годити

Набляга на акрила, защото го задължава да действа бързо. В началото имал проблеми заради светкавичното засъхване. 

"За да направиш някои неща с този материал, трябва буквално да ходиш по него, не той по теб. Не се подчинява", обяснява Зуека.

"Нека всеки сам го усети. Всяка картина има свой смисъл, толкова са различни", размишлява актьорът художник.

Твърди, че това пандемично време е благодатно за творческа работа. Успял да открие много неща в последната година. 

"Никога не ми бе минавало през акъла отново да се захвана с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства", казва Зуека.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?