Следвайте ни

Зрелище на "Античния": "Медея" в потопа очарова Пловдив СНИМКИ

viber icon

Едно от най-дългоочакваните събития в Пловдив, постановката Медея, превзе с трясък и гръм Античния театър. Въпреки проливния дъжд и бурята, пловдивчани дойдоха на събитието.,, Времето не беше с нас, но спектакълът беше феноменален! ", коментираха присъстващите.

Древногръцката трагедия на Еврипид прикова вниманието на жители и гости на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Снежина Петрова и екипът й обещаха, че до есента ще съберат сили и смелост, за да изиграят „Медея“ поне още веднъж. Това ще се случи в театър „Азарян“ в НДК в София през октомври.

Проектът “Медея” се фокусира върху един от най-известните сюжети в изкуството - едноименната старогръцка драма на Еврипид, като търси съвременен прочит на поставените в нея общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението.

Инициативата събира за съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, както й деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност, студенти от НБУ, обучаващи се в различни хуманитарни и творчески специалности.

Още от юни 2018 г. с деца от етническите общности се осъществят поредица от артистични обучения и занимания като част от репетиционния процес за финалния спектакъл. Тези уъркшопи, водени от професионални актьори, психолози и художници изграждат един видим и по-ефективен процес на социална и обществена интеграция чрез театър.

Проектът завършва с мащабен спектакъл по „Медея“, а  режисьорката Десислава Шпатова включва в представлението и признати български артисти като Снежина Петрова, Владимир Пенев, както и чуждестранни гости, на които бе поверена музиката и сценографията.

Вероника Фетова

Вероника Фетова

Редактор - marica.bg

Вероника Фетфова е завършила „Масови комуникации - Журналистика” в Нов Български Университет - София. От май 2019 г. е част от екипа на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?