Следвайте ни

Зографка реди икони в "Ромфея"

viber icon

Галерия „Ромфея” ще стане малък храм с творбите на младата художничка Лена Костадинова. Изложбата ѝ включва 37 икони и ще бъде открита тази вечер в 19 часа. Работите на Лена Костадинова ще представи изкуствоведът Вихра Григорова. Мъжкият хор „Стефка Благоева” ще изпълни серия църковни песнопения. 

Част от творбите на Лена Костадинова са репродукции на стари икони, а други са нейни творби, рисувани точно по православния канон. Всичките те се придържат към византийския стил, който според авторката е най-подходящ за иконопис. Идеята на художничката е хората да имат възможността да видят интересни, нарисувани по канон, икони, които обаче не са толкова популярни за масовата публика. 

“Вярата в Бог ми дава сила да рисувам икони, в които вграждам молитвите и мечтите си за бъдещето”, казва Лена Костадинова. Сред тях са старозаветният Йона от 11. век и Йосиф с малкия Христос в ръце. 

„Рядка икона е и „Богородица с неувяхващия цвят”, казва Лена Кастадинова. Иконите на пловдивчанката са направени по класически метод - рисувано е върху иглолистна дървесина с ленено платно. Използвани са пигменти и багрила от минерален произход, яйчена емулсия и са позлатени с 23-каратово злато.

През 2006 г. зографката участва в изписването на параклиса „Свети Мина” към храма „Свети свети Кирил и Методий” в Долни Воден. Следваща година участва в изписването на параклиса „Свети Георги” в местността Белинташ. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?