Златомир Златанов с Голямата награда ОРФЕЙ за изключителни достижения в поезията

Българският поет, прозаик, есеист и философ Златомир Златанов е носител на Голямата награда ОРФЕЙ за изключителни достижения в поезията.

Тя му бе връчена снощи на официалната церемония за откриването на второто издание на Международния фестивал за поезия „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2019 в присъствието на 13 елитни поети от 11 страни.

Директорът на фестивала Антон Баев отбеляза, че научното жури в лицето на проф. дфн Светлозар Игов, доц. Д-р Елка Димитрова и той самият е било единодушно, а мотивите за присъждането на приза изложи в кратко, но въпреки това академично слово проф. Игов, който определи Златанов като българския поет на модерния обрат и най-значимият ни автор в последните 40 години.

Златомир Златанов избра да прочете заглавното стихотворение на отдавна апокрифната си първа стихосбирка „Нощни плажове“ и скромно благодари на екипа на МФП „ОРФЕЙ“ -. Пловдив за една от много малкото награди, които е получавал у нас за поезията си.

Малката базилика бе пълна с предимно млада публика – ученици от Хуманитарни гимназия Св. Св. Кирил и Методий и Езикова гимназия Пловдив, студенти лингвисти и филолози от ПУ Паисий Хилендарски, пловдивски писатели и поети, десетки почитатели на поетическото изкуство.

Четенията бяха на роден език и в превод на български, а английските варианти се следиха от публиката в безплатно раздаваната й билингва книга на фестивала. Всички творби на участниците може да четете на многоезичния сайт www.orpheus-plovdiv.eu

Заместник-кметът по култура и  туризъм на Община Пловдив Александър Държиков пожела дълъг живот на фестивала, като посочи елитното му ниво участници от различни държави и приноса им, който те включително с есетата си на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ дават на литературния и културен живот на Пловдив.

Днес от 18 часа отново в Малката базилика (бул. Княгиня Мария-Луиза 31-33) е второто литературно четене на чуждестранните участници и церемонията по връчването на останалите награди на фестивала:

ОРФЕЙ – за цялостно представяне;

ЛИРАТА НА ОРФЕЙ – за най-добър стихотворен цикъл

ЕВРИДИКА – за любовно стихотворение

ПО СЛЕДИТЕ НА ОРФЕЙ – за най-добро есе от писателския форум.

Преди това – от 10.30 часа ще се състои и Писателският форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“, на който ще се дискутира трансцендентното в поезията, музиката, мита и историята.

Входът и за двете събития е свободен. Заповядайте!

Проектът Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2019 се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?