Следвайте ни

Златни ръце! Лаборантка майстори сладкиши от восък СНИМКИ

Направата на една свещ отнема около 4 часа

viber icon

Ина Дойчева е родена и израснала в Копривщица. Именно градът-музей, който е бил средище на културата и занаятите в миналото, вдъхновява Ина да се занимава с изработката на бутикови свещи. По професия е медицински лаборант.

- Ина, правиш изключително атрактивни свещи под формата на десерти, които са много харесвани в социалните мрежи. От колко време се занимаваш с това?

- Откакто се помня се занимавам с изкуство. Винаги ми е доставяло удоволствие да творя, да рисувам, да правя неща с ръцете си.  И така преди няколко месеца ми дойде идеята да изработвам свещи, наподобяващи ,,топли напитки“ , ,,десерти‘‘, ,,вкусни торти и къпкейкове“.  Не ми отне много време да осъзная, че това е призвание и започнах да експериментирам.

- Как ти дойде идеята за свещите?

- Първоначално започнах да правя сапунчета. Мисля, че видях подобни в Инстаграм и реших да пробвам и аз. Идеята за свещите дойде малко по-късно и то по доста интересен начин. Винаги съм обичала да правя и да си хапвам сладкиши, а вкусните им аромати са моето вдъхновение. Така реших да направя свещичка под формата на десерт. Те създават топлина и уют във всеки един дом.

- Трудна ли е направата на една такава „десертна“ свещ и колко време отнема?

- В зависимост от това дали имам ясно изградена концепция или измислям нов модел на момента, като цяло отнема между 2 и 4 часа. Когато вече имам готов макет, става по-лесно. Но зависи също и от детайлите, дали ще наблегна на ,,Вкусен крем“ или ,,Бисквитка Орео“ и шоколад „Линд“. Има по-сложни и по-лесни.

- Продават ли се някъде свещите и каква е приблизителната цена?

- Засега свещите не се продават, но определено има голям интерес и запитвания кога ще са на пазара. За цената все още не съм мислила. До този момент само ги подарявах на близки и приятели. За Коледа се получи много оригинално и всички много се зарадваха.

- Всеки ли може да се научи да прави такива красоти или трябва и голяма доза талант?

- Според мен всеки може да се научи стига да има амбиция и креативност, разбира се и „щипка“ талант.

- Какво е съдържанието на една свещ и безопасни ли са те?

-  За мен безопасността и качеството са най-важни. Затова използвам изцяло натурален соев восък, който е напълно безвреден при горене. Залагам на пастелените цветове и  на плодовите аромати, както и на шоколад, карамел, бисквити, ванилия и много други. Старая се например,  максимално да се доближа до аромата на реалното ,,Капучино“.

- Твоето „хоби“ разпространено ли е в България и как е точното име на това занимание?

- Да, разпространено е. Доста хора се занимават със „свещолеене“. Харесва ми, че всеки изразява до някаква степен себе си в своите творбите.

- Възможно ли е човек да се издържа само с направата на „десертни свещи“?

- Може, стига да се занимава само с това. Създаването на собствен бизнес е трудна и отговорна стъпка. За да бъде успешен е необходимо да посветиш голяма част от времето си. Засега при мен е просто хоби, но кой знае в бъдеще…

- Разбрахме, че твоята сестра – Ралица също се занимава с „свещолеене“. Коя започна първа?

- Сестра ми също е творец по душа. Бих казала ,че се справя повече от прекрасно. Аз започнах първа, а тя ме последва. Имаме много общи идеи и обмисляме да ги осъществим занапред заедно. Влагаме много любов, чувство и емоции във всеки един продукт. Нямаме търпение да видим крайния резултат и да се насладим на момента.

- Има ли конкуренция между вас?

- В никакъв случай (смее се), ние сме в един отбор!

Франк Воща

Франк Воща

Сътрудник

Франк Воща е завършил "Журналистика и Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се професионално с фотография от над 10 години. Работил е в БНТ и редица ПР агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?