Следвайте ни

Златко от Семинарията: Да се молим за тези, които ни мразят

Единайсетокласникът ще изнесе проповедта за Деня на християнското семейство тази вечер в Епархийския дом в Пловдив

viber icon

Да крепят разбирателството у дома, уважението към учителите и приятелите и да бъдат добри граждани. Това ще призове 17-годишният Златко Минев навръх Деня на християнското семейство. Единайсетокласникът от Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” е избран да изрече духовната проповед на тазгодишното тържество, което е довечера в Епархийския дом на храма „Св. Петка”.

Като много от тийнейджърите на неговата възраст, Златко обича модерните неща. На стената му във Фейсбук има снимка на таблото на последен модел мерцедес. Но и кадър с момчето в църковни одеяния по време на служба. Докато другите учат програмиране, Златко редува часовете по български, английски и математика с дисциплини като „ Източноцърковно пеене” и „Литургика”. Денят му всяка заран започва с утринна служба. След закуската следват занятията, обяд, малко свободно време, занималня, вечерня в параклиса на семинарията. Няма нужда от вечерен час, защото сили за повече не остават и след вечерната служба момчетата поемат към спалните помещения.

Когато Златко решил да избере този път, това изненадало всички в семейството - в рода му няма свещеници. В семинарията е като в казарма, предупредили го у дома. Привлече ме нещо отвътре, необяснимо е, споделя Златко. От дете обичал да прекарва часове в храма „Св. Георги Победоносец” в родното си село Градина в първомайския край. След като завършил там седми клас, продължил в Пловдивската духовна семинария.

Догодина ще бъде абитуриент и планира да учи богословие и във висше учебно заведение. След това плановете му са да създаде семейство и да стане добър свещеник. А кой свещеник е добър? Който спазва Божите заповеди, помага, напътства и е смирен. Тия четири неща тийнейджърът следва и сега. Често приятели го търсят за съвет, когато през уикенда се върне на село. Обяснявам, доколкото мога, някои неща аз самият още не знам, признава младежът. Не отрича, че изкушенията в съвременния свят са много.

„По пътя на Бог има много трудни неща, но с вяра, пост и молитва могат да бъдат превъзмогнати”, убеден е Златко. Това понякога го прави обект на присмех, но го приема като изпитание на вярата. Приятелите от компанията му обаче са приели неговия избор. И дори често го карат да им пее - не нашумели хитове, а църковни песнопения. Това е любимото на Златко, който попява и в междучасията, и в свободното си време в семинарията. Това ме извисява, носи ми радост и душевно смирение, обяснява момчето.

Най-добрият урок, който досега е получил от преподавателите си, е да се отнася толерантно към другите, дори да не споделят неговите убеждения и ценности. За този, който те мрази, трябва да се молиш най-много, казва момчето. Като на много от връстниците му и на него му е минавала мисълта за по-добър живот в чужбина. Но е по-добре да останеш тук до родителите и приятелите, казва Златко.

Освен него в тържеството по повод на Деня на християнското семейство тази вечер ще участва мъжката музикална формация на Духовната академия, църковният хор при храма „Св. Възнесение Христово”, трио „Пълдин”, дуо изпълнители на флейта и пиано, детски ансамбъл от ОУ „Любен Каравелов”.

Празникът

Единствено българите отбелязват празника Въведение Богородично - 21 ноември, като Ден на християнското семейство. На този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила 3 г., била отведена до Йерусалимския храм. По пътя семейството било съпроводено от близки, носещи запалена свещ. Всички останали изумени, когато родителите я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила сама 15-те му стъпала.

На най-горното с благословия я посрещнал първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Кръстител. След като навършила годините, в които младите възпитанички се връщали в света, за да се омъжат, тя била "дадена" на възрастния си родственик Йосиф, който да бди над нея. Почитането на Въведение Богородично датира от 715 г. след Христа. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 г.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?