1939

Златина Узунова - Златния глас на Родопите

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Наричат певицата Златина Узунова Златния глас на Родопите. И с пълно право, защото тя е емблематичният глас на ансамбъл „Родопа“ от десетки години досега.

На 22 май изпълнителката посреща юбилейната си 60 година с удовлетворението, че е посветила живота си на песента. По този повод идната седмица, на 27 май, в Родопския драматичен театър в Смолян ще се състои голям концерт, с който Златина ще отпразнува двете си годишнини - 60 житейски и 45 творчески лета. На сцената до нея ще бъдат колегите и от ансамбъл „Родопа“, световноизвестният хор „Големите български гласове“, с който работи от години, и оркестър „101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев.

Освен превъзходна певица, Златина Узунова е и признат музикален педагог  в смолянското читалище „Христо Ботев“, където ръководи пет музикални формации. Това са талантите от октет „Никола Кенов“, женски народен хор „Атанас Капитанов“, формация „Надежда Хвойнева“, детска група „Орфееви звуци“ и най-младата смесена формация „Бойка Присадова“. Всички те ще участват в юбилейния концерт на 27 май със специален поздрав към любимата си ръководителка. Тогава ще прозвучат много песни от богатия ѝ репертоар и най-вече нейната паспортна песен „Листни са, горо, спуши са“, любимата песен на баща ѝ  Росен, благодарение на когото тя е тръгнала по пътя на изпълнителското изкуство.

Родовите ѝ корени са в златоградското село Ерма река, където учи до пети клас и след това е приета в ДЮФА  /Детско-юношески фолклорен ансамбъл/ гр. Смолян, и до осми клас е солист на ансамбъла. Никога няма да забрави първите си срещи с учителя Аспарух Видев, който я вдъхновил да запее народните песни. Средното си образование продължава в Музикалното училище в Широка лъка, със специалност народно пеене  и през 1981 г. го завършва. През 2002 г. завършва висшето си образование в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ със степен „бакалавър“ и защитава успешно дипломна работа на тема: „Делю хайдутин в песенния фолклор на българина“.  Дипломната ѝ  работа е представена на международен симпозиум през 2004 г. организиран от „Варненски свободен университет - филиал  Смолян“, като е приета с овации и е публикувана в издание на симпозиума. През всички тези години не спира да участва като солист в републикански фестивали, печели шест златни медала, а от 1981 г. започва работа в Ансамбъл “Родопа”- Смолян, като артист-солист, първа категория.

Успоредно с работата в смолянския ансамбъл става част и от хоровите формации - “Дамски хор“ София и “Големите български гласове”, създадени и ръководени от виртуозния диригент Здравко Михайлов, по-късно поети от сина му Илия Михайлов. С този състав концертира в Франция, Германия, Испания, Португалия, Малта, Швейцария, Русия, Канада, Англия, Азорските острови, Чехия и по линия на ООН - ЮНЕСКО в Китай и др. Участва във всички записи и издадени CD на хора като солист и хорист.

Нейни солови изпълнения са включени в юбилейните музикални албуми на  НУФИ с. Широка лъка и Радио Пловдив. През 1993 г. БНТ засне  45-минутен филм “С песните на Златина Узунова”, преди 20 години издава и самостоятелния си диск „Жарава от звуци“.  

През 2007 г. в Първа зала на НДК в София, с галаконцерт-спектакъл бе отбелязан 45-ият ѝ  юбилей, 30 години на сцена и 19 години солист на световноизвестния хор “Големите български гласове”- носител на наградите “Грами” и на “Гран При” на Френската звукозаписна академия.

За своята постоянна дейност в областта на културата и запазване на традиционното изкуство през 2012 г.  е наградена от Община Смолян със званието „Почетен гражданин на гр. Смолян“ и от читалище „Христо Ботев -1871“ със званието „Почетен член“ и „Златен плакет“. От Съюза на българските музикални и танцови дейци /СБМТД/ е отличена със „Златна лира“.

Не спира дотук - като съюзен председател работи за добрия психоклимат в ансамбъла и отстоява правата на изпълнителите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?