71

Зико връчи награда "Пловдив" на Мимо Райчев за цялостно творчество СНИМКИ

В раздела за художествена литература наградата получи поетът Крум Филипов, а за журналистика  бе отличен Владислав Севов от БНТ за предаването си „Култура Бг“

 

 

Документалистът Димитър Райчев взе наградата „Пловдив“ за цялостно творчество на пищна церемония в залата на Драматичен театър – Пловдив. Той получи статуетката на Димчо Павлов от ръцете на кмета Здравко Димитров

Градоначалникът благодари на пловдивските творци и нарече града „една духовна крепост“. „Това го дължим на вас и на поколенията преди вас. Именно тук е празнуван за първи път празникът на Кирил и Методий през 1851 година. Пловдив има дух, който другите градове го нямат. И това е благодарение на вас!“, каза кметът.

Пред сградата на театъра гостите бяха посрещани с червен килим и с шлагерите на Градския духов оркестър.

Кметът припомни, че много хора мислят, че Димитър Райчев работи в библиотеката, защото когато пише нова книга всеки ден е там. Мимо Райчев прие наградата и припомни думите на Иван Вазов: „Викам възторжено: Слава на Пловдив! Слава на Пловдив и от мен!“

Водещи на церемонията бяха актьорите от Драматичния театър Климентина Фърцова и Спартак Апостолов. Между различните категории с изпълнения на родопски песни, клавирни пиеси от Шопен и мазурки учениците от музикалното училище забавляваха публиката.

Сред официалните гости бяха кметът Здраво Димитров, областният управител Ангел Стоев и председателят на общинския съвет инж. Александър Държиков.

В раздела за художествена литература наградата получи поетът Крум Филипов.

За журналистика тази година бе отличен Владислав Севов от БНТ за предаването си „Култура Бг“. 

Невероятният художник илюстратор Борис Стоилов бе отличен за изобразително изкуство.

Бившият фотограф на „Марица“ Атанас Кънев и Елена Панайотова взеха приза за фотография и аудиовизуални изкуства за невероятната си изложба Далече от Африка“. 

Преводачът Васил Самоковлиев благодари от сцената на покойния чешки писател Бохумил Храбал за книгата му Vita nova”, заради чийто превод бе отличен. 

Четирима архитекти от „Арко студио ООД“ взеха престижния приз за реставрацията и реновирането на Градската художествена галерия. „Това ни отне 8 години. Пращали сме за одобряване 7 проекта в Националния институт за недвижимото културно наследство – който е правил това веднъж знае за какво говорим“, припомни арх. Петко Костадинов.

Другите наградени са:

Ивайло Михайлов и проф. Любомил Петков в раздел „Музика“.

Ансамбъл „Тракия“ за спектакъла си „Танците на българина“ в раздел „Танцово изкуство“.

Драматичният театър за „Солунските съзаклятници“ за театър.

Фирма „Комирхис ООД“ за реставрацията и консервацията на хотел „Флавия“ на ул. „Отец Паисий“ в раздел „Опазване на културното наследство и опазването на паметта“.

Фондация „Про Либрис“ за интерактивната си изложба „Книгата – от камъка до пиксела“ за „Съвременни мултижанрови изкуства“.

НУМТИ „Добрин Петков“ за техния „Голям детски концерт“ в раздел „Небесни звуци за кавал и струни“ с Теодосий Спасов за произведения на изкуството предназначени за деца.

Церемонията завърши с химна за празника на славянската писменост "Върви, народе възродени".

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ПапиЧоризо

ПапиЧоризо

24.05.2023 | 10:29

Аха,да.Там е мазало, познайниции кандитат ствали., с проект ама никъв шанс бе,....щоТАКА лиии ?!!!

Отговори
0 0
Минев

Минев

24.05.2023 | 10:05

Миризчиев е прав в една прибишна статия

Отговори
2 0
Симо

Симо

24.05.2023 | 09:05

ПоръБеното герперско шуро баджанащино събитие на ма,фи.ята в кул.турата/ пловДивската хал.тура

Отговори
2 2
Ник

Ник

24.05.2023 | 09:51

инструмента на Маминия за кражБИ

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?