46
Следвайте ни

Зеленият сертификат и цените на тока убиват риби и змии в музея

viber icon

Новите цени на тока в комбинация с изискването за Зелен сертификат за посетителите изправят пред големи проблеми всички музеи в града. Те отчитат тройно по-големи сметки за електричество. Във всички тях се чудят какво точно да правят и със служителите си, които не отговарят на изискванията за зелен сертификат.

Институциите ще кандидатстват по програмата за помощ към Национален фонд "Култура", но въпреки това сметките са стряскащи.

Природонаучният музей има високи приходи - над 200 хиляди лева от началото на годината досега, но и работи основно с деца с родители. Там очакват сметка за ток от порядъка на 10 - 12 хиляди лева за последния месец, но ще търсят начин да се справят с тази трудност.

„Децата са 7-8 годишни, но как да искаме сертификат за родителите им. Като няма посещения очакваме да падат приходите ни. Ще кандидатстваме за помощ от фонд "Култура", обясни директорът му д-р Огнян Тодоров. 

Музеят харчи много еленергия заради аквариумите и терариумите си с живи животни. Ако не може да си плати тока, те може да бъдат продадени, за да не загинат.

8-9 хиляди лева сметка ще плати и Археологическият музей. Директорът му доц. д-р Костадин Кисьов обясни, че сградата хаби по 40-50 киловатчаса.

Вчера институцията е кандидатствала за частично обезщетение на сметките за 4 месеца към Национален фонд „Култура”. 

„За един посетител трябва да включим цялото осветление и отопление. Добре е, че 90% от персонала ни е изкарал ковид. Имаме само двама души, които не могат да се ваксинират по здравословни причини. Какво правим с тях”, чуди се доц. д-р Кисьов.

И Археологическият разчита на занимания с деца и очаква сериозен спад на посещенията

Доц. Кисьов припомня, че мерките за Зелен сертификат не са нищо ново за света.

„Колеги ми разказаха, че в Гърция тези сериозни мерки са от 6 месеца – там уволняват лекари за това, че не са ваксинирани - без изобщо да ги питат”, казва Кисьов.

Градската художествена галерия също ще търси помощ за плащането на тока. От общината са поискали справка за сметките й за последните месеци.

„Туристите са ясни – няма да ги пускаме без Зеления сертификат. А какво да правим със служителите, които го нямат? Не мога да ги задължа да се ваксинират, не мога и да ги изпратя в къщи да лежат и да взимат заплата”, обясни директорът на ГХГ изкуствоведът Красимир Линков.

В Етнографския музей се готвят за спадане на потока туристи, макар и силните летни месеци вече да са минали. Там има договори с 45 туроператори, които водят големите групи.

„Имаме служители, които са със заболявания, които не им позволяват да се ваксинират. Не е ясно какво ще правим с тях”, каза директорът му д-р Ангел Янков.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Десен, ти си пълен иди-от!

Десен, ти си пълен иди-от!

20.10.2021 | 19:01

Вчера гледах предаването на Владо Береану - цените на тока в Европа произвеждат енергия от газ, никакви вятърни мелници, еко, всичко е фарс! Пораснала цената на газа- вдигат на тока, за България - държавата е монополист на производството на ток т. е. няма свободен пазар, Европа я задължава за пародията и тъй като изнасят за Италия и Гърция, които съответно плащат повече, за какво да я дават на нашите капиталисти евтино, те реват искат като на пенсионерите 50-то лева да им помага, служебния кабинет е вързан няма парламент, няма закони ...

Отговори
2 0
Ани

Ани

20.10.2021 | 16:53

Протестирате срещу ваксинирането ,а си седете мирно за растящите цени на тока, газа и горивата и само мръ кате.

Отговори
8 0
Десен

Десен

20.10.2021 | 15:49

Червени фашисти, децата са ви в Европа, а сърцата в Русия, гнус.

Отговори
4 7
222

222

20.10.2021 | 16:33

Каква Русия ти пари в главата. В цял свят хората се ваксинират.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?