Следвайте ни

Здравко Димитров подкрепи книга срещу антисемитизма

Областният управител Здравко Димитров дари целия тираж от второто издание на книгата на Тодор Тончев „Основателен ли е у нас антисемитизмът” на наследниците на автора. 

 


Книгата излиза от печат в София през 1938 г., като резултат от силна хуманна реакция срещу зараждащия се в този момент държавен антисемитизъм в България. Тогава книгата е инкриминирана, а нейният автор е задържан и осъден на една година, която излежава в Кюстендилския затвор.

 


Инициативата за преиздаването на книгата е на дъщерята на автора - д-р Валентина Тончева, която по този начин изпълнява бащиния завет да запази спомена от историческите събития от онова време и стана факт благодарение на усилията на Здравко Димитров и екипа му.  

 


 „В съдържателно отношение книгата представлява популярно издание, в което е направена кратка историческа ретроспекция за еврейската общност в България. В случая по-важни обаче са идейните послания, чрез които се отстояват и споделят най-общочовешките духовни ценности за толерантност към различията и споделена любов към човека, независимо от неговия произход и религия“, казват в предговора проф. д-р Русалена Пенджекова-Христева и доц. д-р Пламен Славов. 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?