Здравко Димитров обеща нов дом на пловдивските писатели

Като стане кмет ще създаде Обществен съвет с участието на всички творчески гилдии

Здравко Димитров пое ангажимент към Дружеството на пловдивските писатели да им предостави нов творчески дом. Кандидатът за кмет на ГЕРБ за Пловдив се срещна с тях в залата на читалище „Възраждане“ в Стария град в Деня на музиката и поезията.

„Има свободни къщи и намерим подходяща, защото не може творците на културната столица на България и Европа да нямат своя база. Аз съм открит човек - казвам какво може и какво не може да стане. Казвам ви, че къща в Стария град ще имате!“, заяви кандидатът за кмет Здравко Димитров. Обещанието му бе посрещнато с искрени аплаузи от пловдивските писатели, които дълги години очакват решение на техния проблем.

„Сградата, в която сме настанени е за капитален ремонт. Ето, например, виждате в тази зала каква е жега. Читалището има пари за нов климатик, но няма кой да им го постави, защото покривът тече и е опасно от токов удар, каза председателят на Дружеството на писателите - Пловдив Антон Баев.

В разговор с пловдивските писатели Здравко Димитров и екипът му предложиха създаването на Обществен съвет с участието на представители на всички творчески гилдии към кмета, който да поставя проблемите им и да предлага идеи за решаването им.

„Моята цел в следващите 4 години Пловдив да продължи да бъде столица на културата и да се превърне в един от центровете на изкуствата в Европа. Това няма как да се случи, ако нашите творци нямат условия за това, подчерта Здравко Димитров.

Пловдивските писатели нямат своя база от 2014 г., когато държавата отдаде под наем къщa "Лaмaртин" в Cтaрия грaд, кoятo повече от четири десетилетия беше изпoлзвaнa oт oргaнизaциятa. Оттогава организацията е без дом и база.

Това е първата от поредицата срещи на кандидат-кметът на ГЕРБ и водач на листата за общински съветници с творческите съюз в Пловдив.

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?