„Завинаги в сърцата“ с музиката на големия Милчо Левиев

Поклон и респект към големите в музиката! Това е мотото на концерта в Пловдив на 19 юни от 20.30 часа в Лятно кино "Орфей", когато ще чуем и видим едно специално събитие със заглавие „Завинаги в сърцата“ с музиката на Милчо Левиев.

„Завинаги в сърцата“ - така може да се окачестви една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов.

Той обичаше да напомня, че музиката произлиза от музика. Думите му все намекваха, донякъде и шеговито, за онзи особен аспект на диалогизма в музиката, за онзи нестихващ разговор с минали музикални събития, втъкан в природата на свободната музика. Намекваха и за превръщането на „позната музика“ в ново произведение, което, поне в джаза, често е израз на креативно съавторство. Вярно, съавторството в случая, осъществено с помощта на виртуалната комуникация, носи необичайни перспективи.  

Наследството, с което ни дари Маестрото, е без аналог в световната културна енциклопедия. Неговата значимост за глобалната музикална сцена и култура не може да бъде дефинирано и съотнесено към генетичния потенциал на единични географски ширини, територии и човешки популации . Бягайки от злото и от родния си Пловдив, в началото на съзнателния си път, в края му Маестрото се оказа на един своеобразен световен връх, който го дефинира като „гражданин на света“ с безапелационен принос към неговото развитие. 

Концертът „Завинаги в сърцата“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година и с подкрепата на Министерството на културата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?