Засадиха 3000 жълъда в чест на Никола Ганчев

Професори от чужбина не можели да повярват, че музикантът свири, без да си поема дъх през устата. А той се хвалел, че е завършил Ходжамарската консерватория.

 

100 години от рождението на легендарния тракийски кавалджия Никола Ганчев се навършиха тези дни. По този повод пред паметника в родното му Шишманци се събраха много негови родственици и последователи. От 2017 г. площадът в селото носи неговото име, а ликът му е изрисуван и на един от новосанираните жилищни блокове.

Пред паметника на прочутия кавалджия бяха поднесени венци и цветя от общинската администрация, а пред читалището в Шишманци беше изложено табло с фотоси на Никола Ганчев. Неговият ученик - кавалджията Иван Антонов от ансамбъл „Тракия“, с няколко местни музиканти засвириха емблематични негови мелодии.

Родственикът му и общественик Любомир Стрехин от Раковски подари на всеки присъстващ жълъд от канадски дъб в плик с послание: „Да засадим дърво по повод 100 години от рождението на Никола Ганчев - Златният кавал на Тракия“. Стрехин обяви, че е подготвил три хиляди жълъда за раздаване с указания за засаждане и вкореняване. Самият той е изградил разсадник в Раковски и е подарил хиляди фиданки на желаещи да ги отглеждат.

Никола Ганчев идваше в нашия град с голямо удоволствие и най-малко с четири кавала. Отсядаше в нашата къща, където си имаше отредена стая и легло. Запазил съм чаршафите, на които е спал, в специален плик с надпис, за да е жив все още духът му в нас, разказа Иван Пищийски, който преди години е бил шеф на „Културата“ в Раковски.

Най-известният кавалджия на ансамбъл „Филип Кутев“ от 80-те години на миналия векчесто обичал да се шегува, че може да изпие една газова тенекия с вино, без да се напие, защото го издухвал през кавала. А в чужбина едни професори не повярвали, че може да свири, без да си поема дъх през устата, и дошли след концерта да проверяват къде са монтирани помпичките за въздух. Когато се уверили, че няма такова устройство, единият професор го попитал:  "Вие, младежо, коя консерватория сте завършили?".  Никола се почудил как да му отговори и се сетил за старото име на селото, в което е израснал - Рудник, Бургаско - Ходжамар. И казал, че е завършил Ходжамарската консерватория. „А, знам я, тя е много добра и много прочути музиканти са излязли от нея", отговорил професорът.

Когато бай Кольо разказвал тези истории, всички се превивали от смях.

Сега над 200 негови записа са запазени във фонда на радиото и архивите на БАН. Той е един от първите инструменталисти в националния ансамбъл по покана на Филип Кутев. Съпровождал е на най-известните ни певици Вълкана Стоянова, Йорданка Илиева, Комня Стоянова, Стайка Гьокова, Надка Караджова…

В бурганското село Рудник, където е израснал, на 12 октомври ще се организира национален конкурс-надсвирване, а в родното му Шишманци кавалджийският конкурс за млади таланти ще е на 23 ноември.

На снимката:  Никола Ганчев
Тържеството пред паметника на кавалджията в родното му Шишманци

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?