Следвайте ни

Творци се опънаха на "Пловдив 2019" за милионите на „Мелина Меркури”

viber icon

Над 20 пловдивски творци се обявиха с писмо срещу отворената покана „Наследство” на фондация "Пловдив 2019". С нея от трите милиона лева от награда „Мелина Меркури” ще се финансират културни проекти в следващите две години. „Писмото е входирано и ще бъде разгледано от УС на фондацията”, каза артистичният й директор Светлана Куюмджиева.

Пловдивските творци настояват да се променят пропорциите за съфинансиране на проектите. В поканата „Наследство” за грантове до 450 000 лева то е 60%. При проекти до 70 000 то е в размер на 50%, а при тези до 10 000 - 30%. „Седмица на съвременното изкуство”, която правя, струва 100 000 лева. Това значи аз да платя 60 000, за да я има! Ние предлагаме процентите да паднат на 30, 20 и 10%. Питаме се за кого е тази покана”, казва художникът Емил Миразчиев.

„Тези хора и досега са реализирали проекти при нас - никога не сме действали рестриктивно. И преди 3 години те протестираха, но си направиха проектите. Те може да потвърдят, че с анекси са променяни бюджети и проценти. Фондацията отдавна има такава практика”, обясни Куюмджиева.

Подписалите писмото подчертават, че са независими творци и точно те имат нужда от финансиране. Сред подписалите са Снежана Фурнаджиева - ДПХ Пловдив, Асен Асенов - ONE DANCE WEEK, Сашо Петков - Театър „А‘парт“, Ангел Гешев - фондация „ А.Г. - Арт проект“, Александър Митов - Street Masters и др. Артистите не са съгласни с тезата, че вече трябва да могат сами да се финансират.

„Знаем, че те не могат изцяло да се финансират. Целта е да дадем някаква помощ, но те да осигурят устойчивостта на проектите си. „Устойчивост” е ключовата дума”, каза г-жа Куюмджиева.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?