49

Запяха песните на Атанас Панайотов в родния му край

Над 160 изпълнители се изявиха на сцената на първия национален фолклорен фестивал „С песните на Атанас Панайотов” в град Смядово. На централния площад в града певци, вокални състави и групи за автентичен фолклор сътвориха истински празник, като изпълниха в конкурсната програма песни на известния народен певец, роден в близкото село Янково.

Петчленно жури с председател Сашка Ченкова, преподавател в НУФИ „Филип Кутев”, Котел, оценява участниците във фестивала. При индивидуалните изпълнители приз за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Атанас Панайотов и първа награда в трета възрастова група - над 18 г., заслужи Яница Стаменова, студентка в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив. При най-малките изпълнители призовото първо място журито присъди на Аделина Георгиева от СУ „Сава Доброплодни”, Шумен.

Във втора възрастова група с първа награда е удостоен Атанас Симов от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, Варна. Младият изпълнител стана носител и на специалната награда на журито. При вокалните състави плакетът за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Атанас Панайотов заслужи групата за автентичен фолклор от село Паламарца, община Попово. С плакет за отлично представяне при съставите журито удостои и чаровните Ади и Ники, които се представиха в дует.

Две специални отличия бяха връчени на мъжката фолклорна група при ансамбъл „Шумен” - първа награда в раздел „Вокални групи и ансамбли”, както и специалната награда на журито. Специалните награди на кмета на община Смядово в първото издание на фестивала „С песните на Атанас Панайотов” получиха възпитаничката на шуменското училище по изкуствата „Сава Доброплодни” Аделина Георгиева и представителите на домакините - гласовитите певици от вокален състав „Алено мушкато”.

Бяха присъдени и много допълнителни награди, с които журито поощри таланта на участниците от Смядово, Шумен, община Велики Преслав, Варна, Котел, Пловдив, Кардам. Фолклорният фестивал привлече и многобройна публика, като амбицията на организаторите е събитието да стане част от Културния календар на Община Смядово и да разширява своя мащаб.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?