49

Занаятите превзеха за седмица Куюмджиевата къща

Цяла седмица дворът на Етнографския музей ще е царство на народните занаяти. Фестивалът преживя двугодишно затишие заради ковид. Неговото 14-то издание ще е до 3 юли.

Акцентът на Седмица на занаятите е поставен върху играта на цветовете, което ще бъди илюстрирано чрез три коренно различни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца. 

В двора на Куюмджиевата къща са представени много и различни занаяти. Посетителите могат да усетят тази магия, която майсторите превръщат в уникални произведения,  а самите занаятчии - в творци. 

Във всеки от дните през „Седмицата на традиционните занаяти“  майсторите ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, ще предлагат на купувачите своите ръчно изработени изделия. Утре ще бъде отпразнуван Петровден. По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионалния етнографски музей.

През различните дни изпълнения ще има фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с художествен ръководител Венцислава Еленска. По повод Седмицата е изработен и красив каталог с информация и снимки на майсторите и занаятите.

14-тата „Седмица на традиционните занаяти“ откриха с приветствия доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ, доайенът майстор ножар Кирил Коликов, уредникът в музея Грозделина Георгиева и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

„Пожелавам на всички майстори добре дошли, да имат „кяр и берекет“, много настроение и удовлетворение“, каза директорът на музея Ангел Янков. 

„Това събитие и панаирите на занаятите, които правим два пъти годишно не са фойерверки. Те са истинска инвестиция в бъдещето, защото „Седмицата на традиционните занаяти“ не само привлича туристи и носи добро настроение, но е и място, в което десетки деца се обучават на занаяти“, каза заместник-кметът Пламен Панов.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?