Занаятчийското училище за деца отвори врати в Стария Пловдив СНИМКИ

С известно закъснение в резултат на предприетите  мерки срещу COVID-19, които наложиха неколкократно отлагане и спазване на локдауна, в събота, 17 април, бе дадено началото на реализацията на проекта за Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив.

Инициативата се радва на огромен интерес от страна на деца, родители и желаещи възрастни. Децата са изключително мотивирани, ентусиазирани и искрено се забавляват, овладявайки тънкостите на занаятите и изработвайки стъпка по стъпка свое собствено занаятчийско произведение, под вещото ръководство на известни в страната и чужбина майстори от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив. В това се убеди лично и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който заедно с представители на РЗК посети някои от ателиетата. Занятията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Припомняне, че по проект е предвидено всяко дете да се запознае детайлно с три занаята. Заниманията се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3). През времето на реализация на проекта,  по 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова  - художествена тъкан, плъсти,  Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли,  Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис;  София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

Проектът на отдел „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, спечели финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева. Той дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението  да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

Организаторите са изключително удовлетворени от факта, че още преди официалния старт, интересът е голям. Родителите, които имат желание да включат децата си, могат да го направят през училищата, на сайта на Занаятчийската камара и в социалните медии. Там в детайли е обяснено как могат да се запишат. Това трябва да стане с предварителна заявка, защото групите са малки от 4 до 6 деца. Обучението за всяко едно включва 4 астрономически часа или 6 учебни часа. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение.

Снимки Община Пловдив

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?