Следвайте ни

Занаятчийското училище в Пловдив тръгва с 20 майстори и 100 000 лева

viber icon

Министерството на културата ще финансира със 100 хиляди лева проектът за Занаятчийско училище в Стария град. Идеята за него е на Регионалната занаятчийска камара и дирекция „Култура, археология и културно наследство” към Община Пловдив. 

Занаятчийското училище се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища.

Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

Проектът цели целогодишна образователна програма за мотивирането на учениците за работа с народни занаяти. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври. 

Вече са ясни и първите две майсторки, които ще обучават деца. Това е Васка Велкова, която се занимава с рисуване върху стъкло и Даниела Горалова, която прави керамика.

Според проекта на Занаятчийската камара уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. 

Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. 

По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай