Следвайте ни

Зам.-кметът Пламен Панов: Спасихме културния живот в Пловдив

За първи път се създаде ресор "Археология" към общината

viber icon

Пандемията засегна много силно културата, туризма и археологията, но Община Пловдив направи всичко необходимо не само да спаси сектора, а и да продължи да го развива. Всички заложени събития в Културния календар се случиха. Това коментира зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов по време на отчета си, представен днес. 

През 2020 година Община Пловдив заложи суми за изпълнение на културния му живот, който въпреки пандемията не умря напълно. За събитията в Културния календар са отделени 1 990 800 лв. 

120 000 лв. - за дофинансиране на пловдивските читалища. 350 000 лв. за подкрепа на трите държавни институти – операта, драматичният театър и кукленият театър по линията на смесеното финансиране. Договори се и наградата Мелина Меркури. 

Панов уточни, че въпреки трудната година Общината ще успее да реализира и големите фестивали, останали за 2021-а, като Hills of rock. 

Една от сериозните мерки от началото на извънредното положение е опростяването на наемите на близо 20 културни оператори, помещаващи се в общински сгради. Отвори се сесия за финансиране на онлайн културни събития.

Проведе се и кампания „Оставаме си вкъщи в европейска столица на културата“, в която се излъчваха заснети материали от различни спектакли и виртуални разходки из пловдивските музеи. Самите те през настоящата година успяха да развият капацитета си за привличане на финансиране към Министерството на културата.

„Искаме културния календар да е обогатен с още един компонент – да финансираме собствена резидентна програма за чужди артисти, които да идват в Пловдив и да създават съдържание за града. Друга наша цел е създаване на механизъм за финансиране по програма „Творческа Европа“, допълни зам.-кметът Панов. 

Приоритет на общината е и археологията. При управлението на кмета Здравко Димитров бе създаден за първи път ресор „Археология“. За археологически проучвания е отделен четвърт милион лева. Завършиха разкопките на Малтепе, където бе открит надмогилен храм. 

Текат дейности за консервация и реставрация на Форум Север, а скоро ще влезе в сила решението за реставрация и на Форум изток. В момента тече конкурс за фирма изпълнител, която ще разполага със 150 дни да извърши проектиране на форума. Решени са и проблемите с опазването на паметниците на монументалното изкуство, каза Пламен Панов.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тия ли?!

Тия ли?!

26.11.2020 | 12:43

Тия ли били "спасителите" на културата?! Боже, слез си прибери вересиите!

Отговори
1 0
Апостол Пенчев

Апостол Пенчев

26.11.2020 | 11:53

Боже, Боже, Свети Пламен Културоспасител...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?