Следвайте ни

Захари Карабашлиев във Френската: Животът е 18 % сиво, но има и хубави неща

Писателят, който се върна от Щатите, стана любимец на гимназистите

viber icon

18 процента сиво е идеалният баланс между бялото и черното. Животът не е просто сбор от контрасти. 18% сиво са нещата, които ни се случват, докато чакаме да ни се случат големите и хубави неща. Така писателят Захари Карабашлиев обясни символиката в заглавието на романа си „18% сиво" пред възпитаниците на ФЕГ "Антоан дьо Сент Екзюпери". Писателят гостува по покана на учениците в рамките на инициативата "Младият Пловдив чете" на издателство "Жанет 45".

Писател, драматург, а от съвсем скоро и редактор в издателска къща „Сиела“, Захари Карабашлиев се оказа един от любимите автори на гимназистите и те задаваха множество въпроси на госта си - за живота му в Щатите, за това как е превърнал хобито си да пише в професия.

В България ме върна носталгията към родната реч, а не толкова към природата, сподели авторът на „Кратка история на самолета” и „Симетрия”. Именно пребиваването му там става причина да се върне към любовта към словото. Писателят започва работа като шофьор-доставчик в страната на неограничените възможности, но го уволняват. Пробва се да публикува свои текстове и нещата му потръгват.

Карабашлиев призна, че е пристрастен и към фотографията, за която също намира свободно време. Сподели и някои от вижданията си за процеса на писане. Това е много лично преживяване. Аз предпочитам да пиша сутрин, за разлика от повечето автори, които творят вечер или през нощта, каза писателят. Пред феновете си авторът призна, че да се напише нещо стойностно не е никак лесно.

Пиша, само когато е неизбежно. Само в краен случай. Когато пиша и не вярвам, че нещо е истина, то непременно ще си проличи, обясни той и посъветва младите хора: "Ако някой ви обезкуражи да пишете, никога не го слушайте!"

Срещата приключи с удрянето на звънеца, а след това учениците имаха възможността да си закупят книга и да вземат автограф от автора, както и да поговорят с него лично и да се снимат заедно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?