Следвайте ни

Задава се сериозна битка за сцената на „Пирин Фолк“

Музикални звезди от различни поколения и държави се събират в Сандански

viber icon

Николай Чапански

XXIX издание на международния фестивал „Пирин Фолк“ ще зарадва почитателите на македонската музика с истинска плеяда звезди, които ще озарят сцената на 27, 28 и 29 август. Организаторите от Фен Фолк ТВ залагат на популярни и обичани изпълнители, които ще направят още по-невероятно изживяването в трите фестивални вечери в Летен театър - Сандански. Любимите изпълнители Цветелина, Йордан Митев, Гуна Иванова, Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ и Василиа Петрова ще допринесат фестивалът да се превърне в истински празник на македонската музика и песен.

На 27 август (петък) е V издание на Детски Пирин Фолк - конкурсната вечер за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години. След приключване на конкурсната програма по традиция ще бъдат връчени и наградите. Гост-изпълнители ще бъдат иконата на българския фолклор Гуна Иванова и самобитната Мъжка фолклорна група "Годлевски Великден".

И следващата вечер, на 28 август (събота), ще има новост. Във втората фестивална вечер ще се проведе Конкурсът за изпълнителско изкуство, а в края на вечерта ще се обявят наградените. Красивите изпълнения на сцената ще продължат със специалното участие на звездата от Северна Македония Йордан Митев, който за първи път се изявява на голяма сцена в България, и Василиа Петрова - голямата победителка от миналогодишното издание на фестивала, спечелила цели пет отличия и носителка на призове от Детски Пирин Фолк.

"Тази година Детският Пирин Фолк има своеобразен юбилей - ще се проведе за пети път. Много сме радостни, че имаше участници и победители, които сега участват в конкурсите с по-големите. Това доказва, че изпълняваме поставената си цел да развиваме и съхраняваме любовта към фолклора и да я предаваме на младите, които да опазват на свой ред магията на традициите“, казва директорът на фестивала Ненчо Касъмов, който бе част от селекционното жури.

За допускане до участие в конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа оценяващите прослушаха анонимно и оцениха подадените авторски песни по следните критерии: принадлежност към македонска фолклорна област, композиция, аранжимент, текст и вокалообразуване. В подбора като консултант за текстовете участие взе и поетесата Надежда Захариева.

В третата фестивална вечер на 29 август (неделя) зрителите ще се насладят на най-вълнуващата част от фестивала - Конкурса за авторска македонска песен. След финала на конкурсната програма ще бъдат връчени наградите. С изпълнения на сцената ще се изявят победителят в Детски Пирин Фолк и отличеният с I награда от фестивалното жури в Конкурса за изпълнителско изкуство. Гост-изпълнител във финалната вечер ще бъде лъчезарната изпълнителка Цветелина, която ще зарадва всички със специална програма.

Една от селектираните песни за участие в конкурса  „С огъня не играй“ в изпълнение на  Ванеса Богданова (музика и аранжимент: Светослав Лобошки, текст: Христина Димова), която е класирана на 6-о място, отпада от конкурса, тъй като е публикувана в публичното пространство преди месец август 2021 г., което е в нарушение на правилника на фестивала.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?