Забрави ли Триводици своя славей?

В селото няма и една паметна плоча за певицата Надка Караджова, прославила ни по света

10 години от вечната ни раздяла с известната тракийска певица Надка Караджова се навършиха през януари. Тя заслужено е наричана и до днес Славея на Пазарджишко. Глас, който не можеш да сбъркаш между стотици от цяла Тракия. Много са записите на от хубави по-хубави песни, които тя завеща на поколенията след нея. Голяма част от тях са събрани и издадени на плочи, касети и компактдискове, а най-голямата й гордост бе създаденият от нея квартет „Славей“.

Тази година се навършват 30 лета от създаването му, ръководи го Светла Караджова - дъщеря на именитата певица. Юбилейната годишнина ще бъде отбелязана с голям концерт на 21 април в Зала 1 на НДК, ако положението с пандемията се нормализира и забраните бъдат отменени. Сега квартет „Славей“ осъществява нови записи, като отново залага на автентичните песни от богатия репертоар на Надка Караджова. Аранжиментите с ново, по-съвременно звучене са дело на Ангел Ефтимов. В новата продукция има и китка от трънски песни на Лили Галевска, която е от основаването на квартета.

За съжаление, до ден днешен нищо не е направено в памет на именитата Надка Караджова в родното й село Триводици, община Стамболийски. А докато  беше жива, преди 15 години конкурс с нейните песни направиха в панагюрското село Левски, където е половината <210> рода, но не и в Триводици. Това  беше една от болките й, която споделяше в интервютата, които съм правил.

Скоро гостувах в родното й село, а възрастен човек, с ко​гото са израснали на една улица, ми каза с тъга: „Барем да бяха й турили една плоча със снимка на родната й къща, та да се знае, че тука е родена нашата Надка, прославила ни по света“.

В сайта си село Триводици само изтъкват, че тук е родена една от най-известните певици и дългогодишна солистка на ансамбъл „Филип Кутев“. Певицата е забравена и от общинския център Стамболийски, където уж се гордеят с талантите си.

Автор Николай Чапански

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ивайло Василев

Ивайло Василев

27.07.2021 | 14:55

То, родната й къща е ограбена, разбита и буренясала, оградата открадната. В читалището имаха две снимки от нейно посещение последното лято преди да почине-2010г.. Аз им изпратих снимки от интернет да имат.Като цяло в селото се обнови доста, но преобладаващото население е ромско.

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?