71

За пръв път: Поставят пиеса, посветена на ромските сватби

Две постановки, едната от които ще е на тема ромските сватби, ще бъдат подготвени в следващата година в народно читалище „Димитър Пешев – 1998 г.”

Това е част от проекта „Образователният театър, инструмент на подобрена информираност на изкуството и културата на ромския етнос в България”. Ще се обособи театрална школа за деца и младежи от 13 до 29 години, с които ще работят професионалисти.

Освен постановката за ромската сватба, в проекта ще бъде показана и пиеса от български автор. „Режисьор и продуцент са Донка Кьосева и Андреана Атанасова. Проектът се осъществява в партньорство с Фондация „Рома Лом“, обясни председателят на сдружение младежки клуб „Рома” Асен Карагьозов.

В началото на месец май ще започне кастингът на млади актьори от махалата. Двете постановки ще бъдат репетирани и показани и в някое от читалищата на някоя малка община около Пловдив. Водят се преговори с Перущица, Раковски и Шишманци. 

В рамките на проекта ще има и две фотоизложби. Едната ще бъде показана в Пловдив, а другата в Лом.

Проектът се осъществява с подкрепата на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014- 2021. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?