46

За особени заслуги: Ибряма с пожизнена пенсия от държавата

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

По инициатива на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов през януари парламентът гласува като първа и извънредна точка отпускането на държавна парична награда на виртуозния кларнетист Иво Папазов-Ибряма. Преди да се стигне до това решение, в края на миналата година Вежди Ражидов връчи Почетния плакет на Народното събрание на Ибряма и се зарече, че ще направи всичко възможно той да получи пожизнена парична награда, както много други творци в страната. Ибряма е голям талант, какъвто рядко се ражда. Неговата музика даде много поводи за гордост на България, каза при връчването на плакета председателят на парламента.

Съгласно докладната за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нация, внесена в Министерския съвет на 11 януари 2023 г., е предложено на Народното събрание да отпусне пожизнено в размер на 700 лв. месечно държавна парична награда за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата на Иво Митков Папазов- Ибряма. В решението се казва още, че световноизвестният български музикант започва да свири още от дете заедно с баща си, като развива собствен репертоар и характерен стил. Той свири по цял свят с най-добрите джаз изпълнители и работи с музиканти като Джони Грифин, Хектор Зазу, Окай Тениз, Глен Велез, Кепа Юнкера, Арилд Андерсен, Келмал Балок, Ива Битова и много други. Избран е за доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни науки през 2005 г. и е удостоен със званието „почетен гражданин” на Стара Загора. Носител е на множество български и международни награди. Предложението е внесено след разглеждане от председателя на комисията по култура и медии Иван Ченчев.

“Благодаря за добрата работа на Комисията по култура и медии и на нейния председател Иван Ченчев”, каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, по чието предложение проектът за решение, изготвен от Министерството на културата, бе гласуван в пленарна зала.

Миналата година световноизвестният музикант навърши юбилейните 70 години и е първият български музикант, който спечели голямата награда от 22-рото издание на Международния фестивал за електронна музика WOMEX, както и наградата на фестивала „Аполония“ - „Аполон Токсофорос”.

"Благодарен съм за това признание от българските политици, което дойде след наградата в Лисабон. Плаках като малко дете, когато я получавах. Унизително е големи творци да вземат по 120 лева на месец. Преди години Вежди Рашидов, когато беше министър на културата, предложи двама ни с Йълдъз Ибрахимова за персонална пенсия, но не се случи. Явно са чакали да навърша 70 години и тогава да ме одобрят за такава. Да са живи и здрави приятелите ми. Само на тях мога да разчитам в трудни моменти, както и те на мен. Годинките си оказват влияние, не съм добре с кръста и не мога да стоя дълго време изправен. Ходих при големи професори, предлагат ми хирургична интервенция, но категорично няма да се подложа на операция", казва Иво Папазов.

Веднага след оповестяването на решението в социалните мрежи за паричната награда на Ибряма негови колеги започнаха да го поздравяват с пожеланието да я взема дълги години. Някои дори написаха, че това е нашият олимпийски и световен шампион в категория „Народна музика“. Други изразиха мнение, че отличието е закъсняло.

Честито на Иво Папазов за признанието! 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?