3906

За четвърта поредна година: Международен документален „Родопи Филм Фест“

 

За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“ (RIFE) ще очаква своите зрители от 11- 14 юли 2024  в град Смолян. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, входът е СВОБОДЕН! За първа година избрани филми са включени в платформата Nettera.TV, така че ценните заглавия ще могат да достигнат до зрители от цялата страна. 

Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ Точно това усещане ни завладява във филма, с който фестивалът ще бъде открит. На 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката, киномаратонът  стартира с „Раят може да почака“ на Свен Халфар. Филмът е портрет на хамбургския хор, в който всички певци са на преклонна възраст, но имат смелостта да застанат пред публика и да разкрият частица от душата си. 

Специално внимание в музикалната секция заслужава "32 звука" на номинирания за „Оскар“ Сам Грийн, който ще бъде представен премиерно за страната. Обръщаме внимание и на ”Проектът Клецмер", филм на млади аржентинци, които търсят корените на известната клецмер музика, но същевременно филмът е любовната история на двама съвременни документалисти. 

Програмата на 4-ти „Родопи Филм Фест“ съдържа пълнометражни, среднометражни и късометражни филми от целия свят – САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни. Във фокуса на фестивала са държавите Германия, Гърция и Турция. 

Филмите посветени на музика, мечти, смърт, легенди и екология са разнообразни  разкази на човешки истории, през които прозират социални, политически, исторически, етически, екзистенциални, семейни и  правозащитни теми и проблеми, с което организаторите напомнят, че в документалното кино няма фалшиви новини!

В пълнометражната програма ще видим заглавия като "Животът не е състезание, но аз печеля" – фокус върху спортните постижения на жени-олимпийци. Филмът ни превежда през исторически факти до съвременни съдби по изключително оригинален и кинематографичен начин. Филмът е номиниран в две категории на Венецианското Биенале 2023. Друго впечатляващо заглавие е сръбският „Флотация” на Елунед Зоуи Айано и  Алесандра Татич, които ни пренасят в малък крайдунавски град в Сърбия, чиято мина дава основен поминък на населението и наскоро е закупена от китайска компания. Българският филм в конкурсната програма е „Да летиш с плавници“  на младата режисьорка Мария Аверина.  „Чарли Чаплин от Афганистан” на Анета Папатанасиу е гръцкото представяне в програмата. Фълмът ни пренася в тъжната история на един от последните останали комици и актьори в Афганистан и прави коментар за това как фанатизмът на Талибаните в страната забранява комедията. 

В среднометражния кокурс не пропускайте любопитния турски филм изграден като детективски “мистери” “В търсене на семейство Родаки“ на Керем Сойилмаз. Този филм ни въвежда в историята на миграцията и насилствената размяна на население между балканските държави през 1923 година. Изключително впечатляващ експеримент е „Обекти на светлината“ на Акасио де Алмейда и Мари Каре – филм на майстори, посветили живота си на португалското кино и оставили много следи и запомнящи се образи след себе си. 

Късометражната програма е обогатена с филми от Полша, сред които е и миналогодишният победител „Сестра ми“ на Мариуш Рушински в един от най-важните документални световни фестивали IDFA. Филмът разказва за момиче, което страда от пристрастяване към наркотици и често влиза в изправителни домове. Изключително интимен разказ за семейните травми и как те влияят на подрастващите деца. В програмата очаквайте четири български филма, сред които обръщаме внимание на 
"In between" на Виолета Вълчева и „Мартеницата“ на младия режисьор Георги Ванев. 

Тази година фестивалът въвежда две нови секции ФОКУС НОВО БЪЛГАРСКО КИНО, където са представени „Войник на Съдбата“ на Касиел Ноа Ашер, „Следеният човек“ на Димитър Коцев – Шошо и „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на Борислав Колев. Във секцията БЪЛГАРСКА ПАНОРАМА - МУЗИКАТА В КИНОТО ще гледаме „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Имало едно време в Париж“  на Андрей Чертов и „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев. 

Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито през 2024 година са:

Натали Дейвид, документална режисьорка; 

Бернд Будер, програмен директор на Филмовия Фестивал Котбус и програмен директор на Фестивала на Еврейския Филм в Берлин;

Весела Марчевска, монтажист на множество игрални и документални филми;

Владимир Андреев, режисьор и продуцент;

Ебру Туайтес Дикен, филмов критик; 

Корнел Миглус, основател на филмовия фестивал filmPOLSKA Berlin, режисьор и продуцент. 

Още акценти в програмата:

СПЕЦИАЛЕН УЪРКШОП предназначен за млади документалисти. В рамките на един ден ще се представят и обсъждат идеите за кратки филмови проекти, възникнали на предварителните онлайн срещи на участниците. Също така младите кинематографисти ще имат възможността да участват в предвидената лекция на теми виртуална реалност в киното.

ОНЛАЙН ПРОЖЕКЦИИ ЗА ЗРИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

Основен инструмент за достигане до публика от национален мащаб е възможността за онлайн показ на голяма част от филмите през престижната българска фестивална платформа Netera tv. От 11 юли 2024 до 31 юли 2024 - зрители от цялата страна ще могат да гледат над 18 фестивални филма, представени на платформата с онлайн достъп.

МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ

За откриването на фестивала режисьорът Маркус CM Щмид ще представи своя DJ програма с музиката от филма си МАЛИ 70. Тя се изпълнява от немски и малийски музиканти и не може да не се танцува!  На закриването на фестивала след официалната част и връчването на наградите, ще свирят на открито No more many more в амфитеатъра пред библиотеката в Смолян. 

Международният документален Родопи Филм Фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян с партньори Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - гр. Смолян и Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Специалната програма и уъркшоп за VR се осъществяват с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ.  

ЛОКАЦИИ: град Смолян, под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека "Николай Вранчев“, театър „Николай Хайтов“ и кино АРЕНА – Смолян. 
Входът за всички фестивални филми и събития в Смолян е свободен.

Фестивалът предлага не само кино, но и повод за разходка до една живописна дестинация по времето на летния сезон. Организаторите ви съветват да запазите предварително места за нощувки в град Смолян, тъй като те бързо се изчерпват.

ПЪЛНАТА ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА ВИЖТЕ ТУК

Визуални материали и фестивален трейлър има тук. 

Актуална информация търсете в социалните мрежи на RIFE във Facebook  и Instagram.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?