Следвайте ни

ЮНЕСКО награди най-големия майстор на ножове в Пловдив

viber icon

Доайенът на пловдивските занаятчии - ножарят Кирил Коликов, получи наградата от Регионалния център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа, който е под егидата на ЮНЕСКО.

Тази година тя се връчва за първи път. Майсторът я получи на церемония в Етнографския музей. Наградата е плакет от бронз и диплома. На церемонията майсторът бе довел семейството си.

„Ние предложихме майстор Кирил Коликов, защото той има огромен принос за опазването на традиционните занаяти“, каза директорът на Етнографския музей доц. д-р Ангел Янков. Кирил Коликов е и един от дарителите на музея. 

Наградата е трябвало да бъде връчена на празника Свети Спиридон, но поради ковид кризата, тази година той няма да се проведе. 

Майстор Коликов прави наградните оръжия за големите държавни гости още от началото на 70-те години на миналия век. 

Неговите смайващи хайдушки ножове, кортици и ятагани са подарявани на Ким Ир Сен, Раул Кастро, Леонид Брежнев, Манферд Вьорнер и Франсоа Митеран. 

Той е правил оръжия и за колекциите на Тодор Живков, Станко Тодоров, Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски. 

Участвал е в над 130 международни изложби. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (2)

777

777

10.12.2020 | 18:19

Да е жив и здрав. Малко са вече занаятчиите истински майстори

Отговори
5 0
почитател

почитател

10.12.2020 | 18:11

Страхотен майстор

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?