46

Юлий Славов представя новата си книга за Пловдив

Новата книга „Помня Пловдив. Градът и околностите“ на Юлий Славов ще бъде представена на 16 февруари от 17.30 часа в културен център „Тракарт”. Тя е издание на Издателска къща „Хермес“. Финансира се по Компонент 4. Книгата ще представи Антон Баев. 

„Причината да се заема с това задължаващо и отговорно занимание, да пиша книга със спомени, е само една – голямата привързаност към любимия Пловдив, към филибелиите.

Книгата съдържа лични преживявания през годините: срещи с хора, случки и събития, променили облика на града, който обичаме безмерно“, споделя авторът Юлий Славов.

Юлий Славов е роден на 1 юли 1939 г. в Пловдив, в семейство на потомствени пловдивчани. Баща му е юрист, завършил Сорбоната, а майка му е с диплома от Музикалната Академия-София.

На 6 години прекрачва портите на Софийския централен затвор за свиждане с баща си, осъден от Втори състав на Народния съд. На 18 години, след забрана да кандидатства за висше образование, започва работа като хамалин в „Елпром“.

На 60 години е поканен и участва в Молитвената закуска във Вашингтон с президента Бил Клинтън. 

Все пак успява да завърши МЕИ „Ленин”, където се дипломира като машинен инженер.

На 84-годишна възраст, Юлий Славов продължава да е автор на книги, посветени на паметта на любимия Пловдив, разказани по увлекателен начин, с обич и с бащински завет към следващите поколения.  

Още за събитията в Пловдив днес четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Достоен!

Достоен!

30.01.2023 | 18:21

Един,честен и свободен мъж с добро име!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?