Следвайте ни

Юлиян Табаков запечата светостта на Златина Тодева

viber icon

Шокиращата изложба „Мигновения” на сценографа и майстор на визуалното изкуство Юлиян Табаков ще бъде открита в Баня "Старинна" на 18 юли от 19 часа. В нея той показва уникални кадри от края на пътя на актрисата Златина Тодева.

Има и серия портрети на режисьора Марий Росен.


Изображенията са заснети през януари 2007 - три месеца преди Златина Тодева /мама Злата, както е наричаха всички/ да напусне този свят.

Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тленността на тялото. В някои от фотографиите тя е с бяла роба и напомня християнска мъченица или героиня на Габриел Гарсия Маркес.

Табаков и мама Злата се познават от 2005, когато създават спектакъла "Анатомия на крайното".


„В Баня "Старинна" ще представя за първи път една непоказвана досега серия и две от досега излаганите в пълния им вид.

Също така, заради локацията, широкоформатните изображения ще бъдат изготвени наново с различен размер, което прави изложбата в Пловдив наистина уникална”, каза Юлиян Табаков.

"Мигновения" е част от програмата на ЕСК. Юлиян Табаков завършва НХА “Николай Павлович” и ENS des Beauix Arts в Париж - ателие Фишер / Дитман.

От 2002 г. живее и работи в Швеция като художник и сценограф.

През последните 17 години прави сценографски и костюмографски решения за над 50 представления в Швеция, България, Русия, Литва, Кения, Швейцария и Германия. През 2011 получава отличие “Златен век” за принос в развитието на българската култура.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

вайвайваййй

вайвайваййй

10.07.2019 | 22:27

Този некрофил на снимката на баба Злата ли е посегнал? Не ни стигаха педофилите, ами и некрофили се навъдиха!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?