1939

Възпяха Марко Мустака - топ шпикера на сватбите

Най-известният водещ в Пловдивско, който обявява „Кумата дава една голяма пара", изпече агне от благодарност.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни  предавания по  Радио Пловдив, [email protected]

 

Навремето изисканите сватби в селата Белозем, Чалъкови, Поповица, Милево, Чешнегирово са ставали задължително с шпикер или водещ, който единствено е имал правото да прекъсва оркестъра,  за да обяви: „Свекър​ът и свекървата подаряват на младото семейство кобилката с кончето…“ или „Кумата дава една голяма пара - булката да поведе хорото“. Дълги години такъв шпикер по сватбите в района е бил Марко Марков от Белозем или бай Марко Мустака, както му казват всички в селото.

По професия бил павьор майстор и ръководил най-голямата бригада, която редяла павета по пловдивските улици. Освен професията си обичал и сватбарските оркестри и всички знаели, че пет лева да има в джоба си, ще ги даде на музикантите да му свирят. Поведе ли бай Марко хорото, значи оркестърът е първокласен и сватбата ще е от класа. Казват още, че той е ненадминат ценител и любител на народната музика, който познава всички музиканти, оркестри и певици. Често стопаните се допитвали до него кой оркестър да пазарят за семейното си тържество, което винаги се превръщало и в общоселски празник.

Точно затова известният белоземски цигулар Иван Михов решил да създаде песен за Марко Мустака и написал текст и музика на една аудиокасета, като заръчал, че най-добре ще я изпее Благой Манчев от Конушенския оркестър. След това Иван Михов се споминал и касетата с новосъздадената песен била завещана на големия любител на народната музика Пеньо Генчев, също от Белозем. Така аудиокасетата с текста и музиката стигнала до адресата си Благой Манчев - дългогодишен солист на Конушенския оркестър и преподавател по музика в пловдивското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Минали години, ала все не се отдавала възможност да бъде записана в студио. Бай Марко се зарекъл, че ако бъде записана, ще изпече едно агне и ще нагости всички музиканти от оркестъра.

Не след дълго ​конушенските музиканти влизат в студио,  за да реализират нови записи и първата песен, която Благой Манчев записва с малка редакция на текста, е „Песен за Марко Мустака“. Заснели и клип за телевизията и още с първото ѝ излъчване, възпетият в нея Марко Марков се просълзил от жеста и изпълнил обещанието си. Заклал най-охраненото агне, изпекъл го  и хванал пътя за село Конуш, където го очаквали музикантите от Конушенския оркестър. 

Песента се завъртяла по радиото и телевизията, стана известна и веднъж бай Марко се качва на влака от Белозем за Пловдив. В купето се заприказвали с една жена на неговата възраст, която споделила: "Така да обичам народните песни, а не знам кой е Марко Мустаклията от Белозем, за когото се пее в една песен?". Бай Марко я погледнал учудено, изправил се гордо и казал: "Той стои срещу вас!".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мира

Мира

08.02.2023 | 15:56

Марко Мустаклията Аланджията е бил брат на баба ми от първия брак на баща и преди да овдовее. Бил е пръв и легенди за него са се носили. Той е от Видевия род на Вичо и Василка Видев!

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?