Следвайте ни

Всички музеи станаха виртуални заради COVID-19

viber icon

Пловдивските музейни експозиции станаха дигитални. Всеки от сайтовете им има раздел „Виртуална изложба“. Работа не е спирала в нито един музей, въпреки забраната за посещения на туристи заради COVID-19. 

“Посетителите са само част от цялата ни дейност. Ние продължаваме да правим изследавнията си и да работим с архивите си. Дистанционно са само колегите с малки деца“, каза д-р Костадин Кисьов от Археологическия музей. 

Той е издал заповед, която забранява провеждането на археологически разкопки, защото на тях се събират много хора и има опасност от зараза. Всичко друго в музея върви по старому. Където има строителни изкопи в града и трябва да се направи проверка за находки, се изпраща археолог-наблюдател. 

Всички музеи имат от години виртуални изложби, но едва сега те станаха съвсем актуални. Освен в сайтовете на институциите те може да се видят на страниците им във Facebook или на платформата digital.plovdiv.bg. 

Археологическият прави за първи път в страната виртуални беседи с екскурзоводи всяка събота от 10 часа. Поредицата се казва „Археология за всеки“ и събира по 5-6 хиляди гледания във Facebook. Презентациите са с музика и са като документални филми. Според директора Кисьов, беседитеп са изключително успешни и няма други такива у нас.

През делничните дни Археологическият е пуснал във виртуален вид своите минали експозиции. Така всеки, който е пропуснал нещо през годините може да го види – като миналагодишната изложба, която събра на една място 5-е най-красиви златни съкровища на България.

„От години по различни проекти сме дигитализирали колекциите си. Сега сякаш тези изложби станаха съвсем актуални. Доброто е, че работим с неща правени преди години. Планираме да ги качим постепенно на различни онлайн платформи“, каза директорът на Историческия д-р Стефан Шивачев. 

Целият персонал на Регионалния Етнографски музей не спира да се грижи за постоянната аклиматизация на експозициите. Чистачките продължават да работят като преди.

Само някои от уредниците може да работят от къщи. Екскурзоводът също посещава музея по график. Етнографският също има своята виртуална изложба, която е споделена и във Facebook. 

Изложбите му са четири - „Модата на алафрангите“, „Романтика от кутия за спомени“, „Български народни накити“ и „Знаци на времето“.

Виртуална разходка сред 7-е си тематични колекции предлага и Природонаучният музей. На нея може да се види всичко – от купола с пеперудите до уникалните аквариуми с редки корали и отровни риби в подземието. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?