Време за Оскари: Мария Бакалова. Ще бъде ли Господ отново българин?

Букмейкърите за жалост поставят нашето момиче на второ място, като изявеният фаворит е Юн Йо Джонг 

 

Церемонията по раздаването на най-престижните кинонагради „Оскар“ вече чука на вратата. Датата е 25 април, а мястото - театър „Долби“ в Холивуд.

Има обаче много условности и два ключови фактор​а. За пръв път Оскарите ще бъдат връчени във време на световна пандемия. Първоначално от Академията бяха взели решение церемонията да се излъчва онлайн и да няма присъствено участие, като по този начин да бъде минимизиран риск​ът от заразяване. Тази идея пропадна и в крайна сметка победителите ще имат възможност на живо да сбъднат изконната си мечта - да получат статуетката. Логично, публика няма да се допуска, но червен килим ще има, като присъствието край него ще е ограничено. Номинираните ще влизат в гара "Юниън стейшън" категория по категория, а изпълненията на живо в шоуто ще са от театър "Долби". Все пак продуцентите на 93-те награди - Джеси Колинс, Стейси Шер и Стивън Содърбърг обявиха, че имат за цел да създадат бляскава церемония, ала другият им основен приоритет е безопасността и здравето на всички присъстващи.

Фаворитите: "Земя на номади" и „Момиче с потенциал“   

Пандемията засегна почти всички икономически отрасли, като киноиндустрията също не прави изключение. Създаването на филми в настоящите смутни времена се превърна в истинско предизвикателство. Много от световноизвестните актьори и режисьори погледнаха на локдауните като един вид почивка, а това даде шанс на младите и амбициозни екипи да направят пробив в световното кино. Именно на тези тенденция се дължи фактът, че на тазгодишните награди „Оскар“ са номинирани редица дебютанти. Първа номинация в категорията за най-добър режисьор получиха Клоуи Джао за филма "Земя на номади" (Nomadland) и Емералд Фенел за филма „Момиче с потенциал“ (Promising Young Woman). За най-добър актьор се бори и Стивън Ян за филма „Минари“ (Minari), който е и първият американски актьор от азиатски произход, номиниран в тази категория. 

Актьорите: от 20 номинирани, 9 цветнокожи 

За никого не е тайна, че Оскарите винаги са били носител на социални и политически послания. Предстоящите награди не правят изключение. През последните години хаштагът „Оскарите са твърде бели“ набра огромна популярност и това доведе до редица промени в критериите за статуетката. На тазгодишната церемония от 20 номинирани актьори 9 са цветнокожи. Очакванията са големият победител в категорията „Най-добър актьор“ да бъде посмъртно Чадуик Боузман. През миналата година звездата от „Черната пантера“ изгуби битката с тежко заболяване. Букмейкърите определят като негов основен конкурент вечния Антъни Хопкинс, но шансовете му за победа са минимални. При дамите битката за статуетката се очаква да е наистина ожесточена. Кери Мълиган и Виола Дейвис са потенциалните победителки, като силите между двете са почти изравнени. Важно е да припомним, че за Дейвис това е четвърта номинация, което я прави най-номинираната чернокожа актриса в историята. Тя е печелила статуетката веднъж - през 2016-а.

Режисьорите: две жени в надпреварата 

В надпреварата при режисьорите се натъкваме на още един прецедент. За първи път сред кандидатите имаме две жени (общо 5 за цялата история). По традиция това е „най-мъжката категория“, но ето че 2021-ва е различна. Американката от азиатски произход Клоуи Джао се очаква да грабне статуетката за лентата си „Земя на номади“. Другата представителка на нежния пол е Емералд Фенъл и „Обещаваща млада дама“. „Земя на номади“ най-вероятно ще спечели и най-важния "Оскар" на тазгодишното издание, а именно - за „най-добър филм“. Лентата проследява историята на 60-годишна жена на име Фърн (Франсис Макдорманд), която губи всичко след икономическия колапс на компанията, която е в основата на малък град в провинциална Невада, където живее и работи. В резултат Фърн се отправя на път със своя кемпер и обикаля Америка като съвременен номад, изследвайки живота извън конвенционалното общество… 

България цяла сега Холивуд гледа

Естествено категорията, която нас, българите, най-много ни вълнува, е тази за "поддържаща женска роля". Там Мария Бакалова е сред петте номинирани. За съжаление, букмейкърите поставят нашето момиче на второ място, като изявеният фаворит е Юн Йо Джонг.

Корейската актриса от филма "Минари" е истинска ветеранка в киното. Тя е на 73 години и има десетки роли зад гърба си.

Все пак надеждата ни за статуетка далеч не е загубена. Преди няколко месеца на "Златен глобус" Мария се очакваше да спечели, ала това не се случи. Този път родната актриса влиза в надпреварата от по-задна позиция, а ако "Господ отново бъде българин", бихме могли да триумфираме. Дори и това да не се случи, Мария Бакалова вече е победителка, защото освен българската публика тя успя да спечели сърцата на много киномани по света.

"Талантлива, красива, неповторима" са само част от определенията за най-успешната източноевропейска актриса. Преди броени дни звездата от "Борат 2" заяви, че желае в най-съдбоносния момент до нея да застане майка <210>. „Трудно е, защото тя живее в България, но работим по осигуряване на виза. Като всяко дете, аз искам мама да е до мен, защото тя е моят идол. Искам да съм силна и независима жена като нея“, споделя Мария Бакалова в интервю за списание People. 

Цяла България в малките часове на неделя срещу понеделник ще застане пред телевизорите, за да проследи 93-те награди "Оскар". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Да, така е

Да, така е

25.04.2021 | 08:03

Който не вярва да потърси откъси от филма борат, и ще види как "голямата" актриса излага България с просташките си цинични реплики и поведение. Просто намерете и вижте.

Отговори
1 0
Фйдк

Фйдк

24.04.2021 | 18:14

Господ не е Господ на такива извращения. Изпълнението на тази селяндурка носи проклятие върху България. Оправете си мисленето, не бъдете като животни, които са били сътворени само за да бъдат заколени! Бакалова не е българка! Да се маха от тук!

Отговори
4 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?