Връчват Вазовата награда за литература на Милен Русков

Националната Вазова награда за литература тази година ще бъде връчена на Милен Русков, това реши на свое заседание комисията, която ежегодно избира българския писател – носител на приза. Сопот вече се стяга за празниците, кулминацията е на 9 юли, рождената дата на патриарха на българската литература, когато кметът Деян Дойнов ще връчи наградите на Милен Русков и 16-годишната Изабел.

В 18.30 часа в къща-музей „Иван Вазов“ е традиционната среща слауреата, която публиката очаква с нетърпение. Подборът на думи и езикови структури в романа „Възвишение“  може да се определи като епохален мост между творчеството на Милен Русков и безсмъртните думи на Иван Вазов, коментираха членове на комисията, която избра Милен Русков за носител на Вазовата награда. „Наша свобода от нас зависва“ отеква в съзнанието на читателя така, както оставят следи в душите ни думите на патриарха на българската литература, смятат те. Романите „Възвишение“ и „Чамкория“ развълнуваха българките читатели и събудиха спомена, разказите и историческата памет за времена и събития, които не бива да бъдат забравяни. Те превърнаха своя автор в един от най-четените и издавани български писатели


А между Сопот и „Възвишение“ има и по-специална връзка. Градът на Вазов влезе в хитовата лента „Възвишение“, създадена по едноименния роман на Милен Русков с  револвер и интериор . Оръжието, с което главния герой Гичо не се разделя и към което изпитва особен сантимент, е дело на сопотския майстор на украсено оръжие Евгени Димов.  Както marica.bg тогава писа подробно, той изработи револвера в ателието си преди четири години, когато снимките по романа на Милен Русков още се организираха.


Задачата ми бе да направя  ръкохватката, дърворезбата по нея и гравюрата по самото оръжие, разказва майстор Евгени. Револверът на Гичо е основен реквизит във филма „Възвишение”, той е реплика на Колт от 1850 година, а дърворезбата е идентична със снимката на оригинала. Това е типично оръжие от епохата, която представя филмът, сподели пред кореспондента на „Марица” майстор Евгени Димов.  


Изработването на този револвер е най-важният, но не е единственият принос на Подбалкана към лентата на Милен Русков и Виктор Божинов. Екипът заснел епизод на сцената на сопотското читалище „Иван Вазов”. Режисьорът, актьорите, операторите останали цял месец в града на Вазов, разказа  тогава секретарят на читалището Диана Недкова.


На 9 юли за трети пореден път ще бъде връчена Национална Детската Вазова награда. Таази година тя   отива при Изабел, която е номинирана от децата в Сопот. Словото живее в нови форми, поднася се аудио-визуално, слушаме през слушалките, гледаме го през екраните на мобилни устройства и въпреки това едно младо и красиво момиче успя да върне децата към писаната реч, към страниците на книгите, смята журито. Нейният канал в YouTube има над 200 000 последователи, а дебютната й книга "Щастливей" се превърна в абсолютен best-seller сред тийнейджърите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?