Връчват Аскеерите, Йосиф Сърчаджиев получава за цялостно творчество

Най-престижните ни театрални награди "Аскеер" ще бъдат раздадени тази вечер. Церемонията, която по традиция е в навечерието на 24 май - Денят на славянската писменост и култура, ще е в Театъра на Българската армия. Това е юбилейно 20-то връчване на Аскеерите. Този за цялостно творчество е за актьора Йосиф Сърчаджиев, съобщи Дарик.  Почетен "Аскеер" има и за режисьора Крикор Азарян, който почина в края на миналата година малко след като постави в Народния театър поредния текст на Чехов "Вишнева градина".

С най-много номинации за "Аскеер", общо шест, е спектакълът "Приятнострашно" на Театър 199. С пет го следва "Дама Пика" на Малък градски "Зад канала". Хитовите постановки "Госпожица Юлия" и "Козата или коя е Силвия" са с по четири. Абсолютният рекордьор сред театрите, участващи в състезанието за Аскеерите, е Народният. Ако до преди няколко години той все отпадаше от списъка на претендентите, то сега присъства в него с 11 номинации.

Актьорите, които ще се борят за наградата в категорията главна мъжка роля - Деян Донков, Михаил Билалов и Христо Бонин. При жените състезанието е между Ангелина Славова за ролята й в "Nordost", Виктория Колева за "Живите от мъртвата махала" и Радена Вълканова за "Приятнострашно". Именно за работата си по този спектакъл Галин Стоев е номиниран за режисура. За да спечели, той ще трябва да пребори Лили Абаджиева и Явор Гърдев. Тези трима режисьори присъстват и в най-важната категория - тази за най-добър спектакъл. Номинираните заглавие са съответно "Приятнострашно", "Госпожица Юлия" и "Козата или коя е Силвия".

По повод 20-годишнината от основаването на фондация "Аскеер" оттам отчитат, че досега престижната театрална награда е попадала в ръцете на 155 души.

Легендарната статуетка "Аскеер" е направена от скулптора Георги Чапкънов и представлява войник с каска. Каската обаче не е залепена за главата му и често пада. Случката развеселява както получаващия отличието, така и зрителите на церемонията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?