Следвайте ни

Връчиха годишните награди на пловдивските художници

viber icon

В навечерието на най - красивия християнски празник Рождество Христово в новата галерия „Капана“ бе открита традиционната „Годишна изложба 2019“ на Дружество на пловдивските художници.  Бяха връчени и годишните награди на пловдивски творци в областите живопис, графика, скулптура и награда на млад творец.

Освен тях, на същата изложба се връчва и  превърналата се в традиция „Награда на Кмета“, която е извън регламента и се осигурява с лични средства на Кмета на Пловдив.

Сред гостите на откриването на експозицията и церемонията по връчване на награди бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът по култура и туризъм Пламен Панов, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, заместник областният управител Димитър Керин, общинските съветници Ивелин Парасков и Веселин Козарев, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, десетки пловдивски творци, общественици, представители на творческите гилдии, почитатели и медии. 

Наградите в размер от 400 лева и грамота бяха връчени от Снежана Фурнаджиева – Председател на ДПХ и Пламен Панов – заместник –кмет по култура и туризъм, който връчи и „Наградата на Кмета“, която е в размер на 500 лева.

Тазгодишните носители на отличията са:

Живопис – Николай Няголов

Графика – Янко Ненов

Скулптура – Милена Бочукова

Млад автор – Христо Бозуков

Награда на Кмета – Никола Певичаров

В края на вечерта музикален поздрав към участниците и гостите поднесе концерт майсторът на Държавна опера – Пловдив, цигуларят Мичо Димитров.  

Проектът „Годишна изложба 2019“ на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Изложбата е с вход свободен.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?