46

Войнягово пее любимите песни на Левски по Гергьовден

Гергьовден винаги е бил един от най-големите празници за карловското село Войнягово. Във всяка къща се коли  агне за здраве и берекет, както в много околни села. Но за войняговци това е двоен празник, защото освен почитта към ​свети Георги, те прекланят глава и пред паметта на своя първи учител Васил Левски, казват в един глас кметът Тодор Танковски и секретарят на читалището Цонка Дамянова.

На Гергьовден 1864 г. Левски е главен за учител във Войнягово с 800 гроша годишна заплата. Още на следващия ден той обикаля селото  и събира 19 ученици, като най-малкият е на 6 г., а най-големият - на 27. Започва да учи децата на четмо и писмо, а техните родители - на това как да се борят за свободата. Поставя на стената две табла - на честта (за добрите и ученолюбиви деца) и табло на порицанието (за непослушните), което винаги е празно. Всички обичат и слушат своя даскал.

През двегодишния престой животът на Левски е неразривно свързан с бита и традициите на войняговци. Заедно с тях пее по тлаките и седенките войняговските песни и играе войняговските хора.

И днес, 158 г. след неговото главяване, самодейците от  читалище "Васил Левски 1900" продължават  традицията. Всяка година на 6 май отдават почит към делото на своя Даскал, запяват негови любими войняговски песни, играят се автентичните гергьовски хора и дворът на църквата се изпълва с пъстрота. Следобед на площада ще е народното веселие с музиката на оркестър „Фолкпалитра“ на Петър Войников и песните на Ваня Вълкова.

Празникът  във Войнягово продължава и на 7 май, разказва Цонка Дамянова, която вече над 30 години е секретар на местното читалище. От незапомнени времена на следващия ден след Гергьовден се изпълнява обичаят "Полерание". Отдава се почит към полето, което храни, и се извършва свещенодействие, магия за любов и плодородие.

Обичаят е възстановен и се изпълнява от групата за автентичен фолклор "Гергьовска китка" и вече е вписан в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство към системата "Живи човешки съкровища на България". Тази събота, на 7 май,  може да го видите в Етнографски музей "Етър", край Габрово, където ще бъде представен в "Гергьовденските  празници на Етъра".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?